Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Tesla не постигна целите си въпреки рекордната продажба на над 405 000 автомобила

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 03.01.2023

13:55 | 3 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Tesla достави рекордните 405 278 автомобила през тримесечието, но не постига целта си, а според анализатори компанията трябва или да намали целите си, или да предложи устойчиво намаление на цените, което ще удари маржа. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

През последното тримесечие Tesla Inc. е доставила по-малко автомобили от очакванията на анализаторите и не отговори на прогнозите, въпреки че предприе необичайната стъпка да предложи големи стимули на двата си най-големи пазара.

Компанията предаде 405 278 автомобила на клиенти през последните три месеца, което е по-малко от средната изготвена от Bloomberg оценка за 420 760 автомобила, Макар че общият брой е тримесечен рекорд за Tesla и компанията откри два нови завода за сглобяване през миналата година, тя все пак не успя да постигне целта си да разшири доставките с 50%.

След като главният изпълнителен директор Илон Мъск прогнозира „епичен“ край на годината, Tesla намали цените и сви производството на автомобилите в Китай, а след това предложи отстъпки от 7500 долара в САЩ. Притесненията за повишаването на лихвените проценти, инфлацията и други икономически пречки - плюс тревогата от изстъпленията на Мъск в Twitter, който той сега притежава - доведоха до спад на акциите на Tesla с 37% през декември и с 65% през миналата година.  

„Смятаме, че Tesla е изправена пред значителен проблем с търсенето", пише в доклад от понеделник Тони Саконаги, анализатор от Bernstein с препоръка за продажба на акциите. „Смятаме, че Tesla ще трябва или да намали целите си за растеж (и да управлява фабриките си под капацитета), или да поддържа и евентуално да увеличи неотдавнашните намаления на цените в световен мащаб, оказвайки натиск върху маржовете“. 

Според него може да се наложи производителят на автомобили да намали цените на автомобилите с 1800 до 4500 долара спрямо нивата от третото тримесечие на 2022 г. Проблемите с търсенето ще продължат, докато Tesla не представи автомобил с по-ниска цена в голям обем, което не се очертава в близко бъдеще, добави той. 

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.