Китай отново се цели в глобално индустриално господство, този път през Европа

Китайските компании набират капитал в Европа, тъй като се стремят да разширят производствените си бази там. Това е проницателен ход

09:02 | 6 февруари 2023
Обновен: 09:41 | 6 февруари 2023
Автор: Анджани Триведи
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

China Inc. отново става глобален играч. Този път през Европа, тъй като индустриалните компании се възползват от нарастващия натиск в целия регион за по-екологично производство.

Поредица от китайски индустриални фирми, включително гигантът за строителни машини Sany Heavy Industry Co. и доставчикът на части за електрически превозни средства Zhejiang Sanhua Intelligent Controls Co., набраха милиарди долари на SIX Swiss Exchange чрез глобални депозитарни разписки, откакто беше стартирана програма за кръстосано листване през юли миналата година. Сега китайският гигант в тежката категория на батериите Contemporary Amperex Technology Co., или CATL, се намесва, опитвайки се да набере поне 5 милиарда долара чрез GDR в най-голямото подобно емитиране от китайска компания.

Тъй като тези компании разширяват своя отпечатък, световните производители на електрически превозни средства трябва да са нащрек, тъй като китайските автомобили, части и батерии намират дом на нов пазар.

Ходът е навременен и се възползва максимално от нарастващия регулаторен натиск за по-ниски емисии, както и от кипящия натиск във веригата за доставки. В края на миналата година Европа обяви изисквания, че всички нови автомобили и ванове, регистрирани в региона, трябва да бъдат с нулеви емисии до 2035 г. и че средните емисии на новите автомобили трябва да намалеят с 55% до края на десетилетието. Това ускори търсенето на екологични превозни средства до такава степен, че навлизането на електромобили в региона се очаква да достигне 64% до 2030 г., надхвърляйки регулаторния праг от 50%, според анализаторите на S&P Global Mobility и Citigroup Inc. Освен това страните по света се борят за самодостатъчност, а политики като Закона за намаляване на инфлацията в САЩ създават усещане за неотложност.

За Европа обаче постигането на тези цели и целите за промишлено производство няма да е лесно без китайските заводи. Производителите се опитват да увеличат производството и да увеличат капиталовите разходи, за да постигнат собствените си цели за EV. В същото време те се борят с високите сметки за енергия и растящите разходи за суровини. Те ще се нуждаят от батерии, термични вентили, двигатели и всички други компоненти, които изграждат една електрическа кола. За да построят фабриките, компаниите ще се нуждаят и от строителни машини. Китайските фирми се възползват от нарастващото промишлено търсене, за да разширят задграничния си бизнес. Sany Heavy, например, вече увеличаваше износа си въпреки слабите продажби у дома. Междувременно малко известната Zhejiang Sanhua, която произвежда различни клапани и е ключов доставчик на световните производители на електромобили, се готвеше да набере около 1 милиард долара чрез GDR в Швейцария. Производителят на EV батерии Gotion High-Tech Co. вече е по-близо до пазара на най-големия си акционер Volkswagen AG.

Намирането на нови пазари, особено когато пътищата към САЩ се стесняват, е необходимост за китайските компании. Въпреки че вътрешеният пазар на Китай е най-големият в света за електромобили, анализаторите сега очакват той да се нормализира, което означава отстъпление на изключително високите темпове на растеж до по-умерените 30%. Вече има зараждащи се опасения, че се натрупва твърде много капацитет за производство на електромобили и че той може далеч да надхвърли растежа на търсенето. В допълнение, повечето нови купувачи се очаква да бъдат в градове от ниво 3 до 4, което означава, че електромобилите може да се продават в големи количества, но няма да бъдат скъпи и с висок марж. Междувременно се очаква рязък ръст на plug-in хибридните превозни средства в Китай. Като цяло има признаци, че е време да се гарантира, че тези компании имат други възможности.

Колкото и важно да е повече финансиране в чуждестранна валута за тези индустриални фирми, които искат да правят бизнес в чужбина, действителните суми, набрани от отделните фирми, не са огромни в сравнение с техните пазарни капитализации у дома: потенциалът на CATL от 5 до 6 милиарда долара бледнее в сравнение с неговите 1,1 трилиона юана (163 милиарда долара). Така че тези листвания са по-скоро символични на този етап. Набирането на пари в Европа — на публични пазари — уведомява инвеститорите и потребителите за намеренията на Китай и е разумно международно маркетингово упражнение.

Китайските компании и политиците отдавна се борят за глобално господство и се опитват да се отърват от възприемането като източник на по-некачествени стоки, особено когато става въпрос за автомобили и машини. Преди повече от две десетилетия политиците накараха предприятията да инвестират в чужбина. Големи фирми, финансирани от държавни банки, изкупиха активи и производители в чужбина, като се фокусираха върху собствеността. Някои се провалиха, което постави под съмнение дали Китай някога ще може да достигне до скалата на Fortune 500, конкурирайки се с глобалните мултинационални компании. Тъй като отношенията между САЩ и Китай се влошиха, компаниите се оттеглиха.

Този път китайските предприятия поемат водеща роля, за да гарантират, че техните промишлени продукти са интегрирани във веригите за доставки, разширявайки бизнеса и запълвайки пропуски. Очаква се CATL да увеличи производството на батерии в Германия, както и Gotion. Електромобилите, произведени от BYD Co. и други, вече стават все по-честа гледка, изграждайки доверие в индустриалния комплекс и, което е важно, сред потребителите. Набирането на капитал в Европа е следващата крачка напред.

Тъй като China Inc. започва своето европейско шоу, планът изглежда, че този път може да проработи.

Анджани Триведи е колумнист на Bloomberg Opinion за индустриални сектори, включително политики и фирми в секторите на машините, автомобилите, електрическите превозни средства и батериите в Азиатско-тихоокеанския регион. Преди това тя е била колумнист за Heard on the Street на Wall Street Journal и репортер по финанси и пазари за вестника, и е била инвестиционен банкер в Ню Йорк и Лондон.