Четири държави от ЕС призовават за нулеви емисии за камиони и автобуси

В момента производителите на камиони трябва да гарантират, че емисиите в целия автопарк са намалени с 15% до 2025 г. и 30% до 2030 г

08:56 | 20 януари 2023
Обновен: 10:07 | 20 януари 2023
Автор: Джон Айнгър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нидерландия поведе призивите Европейският съюз да се насочи към нулеви емисии от тежкотоварни превозни средства, за да приведе замърсяващия сектор в съответствие с целите си за климатична неутралност.

Европейската комисия трябва да си постави за цел намаляване на емисиите със 100% от нови камиони, автобуси и градски автобуси, според документ, видян от Bloomberg и подкрепен също от Белгия, Дания и Люксембург. Когато Kомисията предложи екологични разпоредби за товарния транспорт следващия месец, те трябва да включват и по-строга цел за 2030 г., казаха те.

„Настоящите цели за намаляване на CO2 са приложими само за малък дял товарни превозни средства по пътищата, оставяйки почти 35% от емисиите извън обхвата“, според документа. „Необходима е много амбициозна ревизия.“

Предложеното преразглеждане идва след забележително споразумение за ефективна забрана на двигателите с вътрешно горене в автомобилите от 2035 г. Но декарбонизирането на тежките превозни средства е по-голямо предизвикателство, тъй като тяхното теглото затруднява електрифицирането им, докато водородните технологии са все още в ранен етап на развитие.

Секторът е отговорен за около една четвърт от въглеродните емисии от автомобилния транспорт в ЕС, където нивата на замърсяване нарастват постоянно през последното десетилетие.

15-годишната средна продължителност на живота на нов камион предполага, че целта за 100% емисии ще трябва да бъде въведена до 2035 г., според служител, запознат с въпроса. В момента производителите на камиони трябва да гарантират, че емисиите в целия автопарк са намалени с 15% до 2025 г. и 30% до 2030 г.

Страните твърдят, че регламентите зареждане с ток или гориво, които в момента се договарят, ще бъдат възможност за стимулиране на декарбонизацията в тежкотоварните превозни средства.

„Тежкотоварният автомобилен транспорт е отговорен за повече от една трета от въглеродните емисии“, каза Вивиан Хейнен, нидерландски министър на околната среда. „Това е възможност за действие. Знаем, че е необходимо, имаме технологията и виждам, че транспортните компании подкрепят тази посока на развитие“.