В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Оставени да гадаят какво е зелен преход, спедиторите са тотално неподготвени

Доц. Момчил Антов, директор на Националното сдружение на българските спедитори, "В развитие", 19.12.2022 г.

16:06 | 19 декември 2022
Обновен: 11:58 | 22 декември 2022
Автор: Даниел Николов

Кризата във веригата на доставки по време на пандемията даде старт на много проекти и ускори други, най-вече в дигитализацията на транспорта. Войната в Украйна нямаше подобен глобален ефект, макар да пренасочи голяма част от транспортния поток през България, от което страната ни не успява да се възползва. Секторът продължава да реорганизира вътршените си бизнес процеси, за да бъде по-гъвкав, но не трябва да има "розови" очаквания за 2023 г., особено що се отнася до промените покрай зелената сделка. Това каза доц. Момчил Антов, директор на Националното сдружение на българските спедитори, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Спедиторските компании "категорично" не са готови за зеления преход, каза Антов. "Разясненията на държавата какво е зелен преход, зелена икономика, зелен транспорт липсват. В България като че ли няма достатъчно квалифициран експерт, който да излезе и да обясни на потребителите и бизнеса какво представлява този зелен пакет. Всички знаем основната концепция, но кое как ще бъде имплементирано, какви ще са задълженията и отговорностите на всяка една от страните е оставено всеки да гадае и интерпретира сам. От разговори с колеги съм напълно убеден, че ние тотално не знаем за какво става дума."

Бизнесът не рискува да прави инвестиции, само за да се окаже по-късно, че те са били насочени в грешна посока, добави Антов. Има добри европейски практики, но те не могат да бъдат директно имплементирани в България, а липсата на законодателство прави процеса още по-труден.

"Бизнесът е в етап на изчакване или на някаква самоинициатива с риск това нещо да се окаже, че е направено по неправилния начин или по по-скъпия."

Промяната в потребителските навици оказа влияние върху всички транспортни сектори, като на места имаше и специфични проблеми, каза Антов. Авиосекторът преустанови много полети по време на пандемията, но започва да се възстановява, като много компании потърсиха спасение в транспорта на товари. В речния и морски транспорт имаше недостиг на капацитет, а в момента има свръхпредлагане, но няма товари; опашките от кораби са почти изчезнали от пристанищата, които сега са задръстени с празни контейнери, които едва ли ще бъдат напълнени със стоки с оглед на приближаващата рецесия.

"За да можем да се възползваме от широко рекламираното ни хубаво и уникално географско положение, трябва да имаме съответната инфраструктура - не е необходимо да преповтарям какво е състоянието на пътищата, жп инфраструктурата. България не разполага със съответните мултимодални терминали, където да се случват претоварванията на стоките. Като бизнес ние трябва да бъдем много по-критични към ролята на държавата в тези процеси и да изискаме тя да създаде онези условия, които ще позволят да се възползваме от това географско положение, защото иначе само ще го отчитаме като факт."

Гърция, Сърбия и Румъния развиват и регионално сътрудничество в сектора, но и там България остава настрани, добави Антов.

"Въпреки че сме по средата, ние не се възползваме, а просто сме един наблюдатели какво правят другите."

Цените на горивата са оскъпили транспорта, а на 1 януари 2023 г. предстои ново увеличение на тол таксите - всички тези увеличения ще се калкулират в крайната цена и ще бъдат прехвърлени на потребителите, а голяма част от спедиторите и превозвачите вече предоговарят сключени преди време договори за увеличение на цените. Спорд анализ на НСБС, транспортът допринася между 1% и 2% от общата инфлация за годината, каза Антов, и предупреди, че увеличението на цените няма да бъде преустановено скоро.

"Сериозният бизнес е обърнал значително внимание на собствените си проблеми и след това се опитва да предоговаря условията с клиентите... На ниво бизнес, спедиторски компании, дигитализацията е на много високо ниво - когато обаче трябва да стигнем до бизнес-до-държава връзките, нещата приключват, защото просто държавата не е готова и не може да върви паралелно с бизнеса, което създава доста големи проблеми."

Компаниите, които са успели да се адаптират към кризите, отчитат добри финанансови резултати, но е имало и фалити, а като тревожна тенденция Антон отчете увеличаващите се случаи на проблеми със събирането на вземания.

Подобно на други сектори, спедиторските компании също страдат от липса на кадри. Центърът на НСБС за подготовка на кадри се оказва недостатъчен за нуждите на компаниите, като особен проблем е недостигът на шофьори за автомобилния транспорт.  

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.