Проблемите на Tesla са проблеми на цялата индустрия

Предизвикателствата пред пионера при електромобилите са пътна карта за трудностите на прехода за традиционните компании

10:30 | 29 януари 2023
Обновен: 10:48 | 29 януари 2023
Автор: Лиъм Денинг
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg

Странно нещо се случи с глобалната автомобилна индустрия по време на пандемията: нейната оценка се утрои приблизително до около три трилиона долара. Приблизително година по-късно се случиха много други странни неща – главното сред тях е, че ръководителят на най-ценния автомобилен производител в света сега се опитва да управлява медийна платформа. Междувременно колапсът в оценката на Tesla донякъде е обясним от цялостния път на индустрията – но само донякъде, пише Лиъм Денинг за Bloomberg.

Обща пазарна

Обща пазарна капитализация на автопроизводителите, милиарди долари. Графика: Bloomberg

Вече го няма големия балон от 2021 г. Но голямото рали от 2020 г. е налице, въпреки че е преразпределено. Чудесата при електромобилите остаряват бързо. Дори и с появата на някои нови имена, електрическите превозни средства днес струват по-малко, отколкото в края на 2020 г. Акциите на традиционните автопроизводители също бяха обект на разпродажби през миналата година. Тъй като те обаче не поскъпнаха до такава степен в рамките на по-ранния цикъл, спадът им не беше толкова стръмен. Дори сега традиционните компании се оценяват с 23% по-високо, отколкото в края на 2020 г.

Обща пазарна

Обща пазарна капитализация на автомобилните компании по превозно средство, милиарди долари. Графика: Bloomberg

Що се отнася до електромобилите, акциите на Tesla поевтиняха и повлекоха целия сектор след себе си. Обикновеното връщане към средната стойност, заедно с фиаското на Илон Мъск с Twitter и разпродаването на собствените му акции на Tesla, потопиха големите производители на електрически превозни средства. Но драмата скри по-пагубно, макар и банално развитие: належащата нужда на Tesla да увеличи търсенето и да обнови продуктовата си линия, точно както всеки традиционен производител на автомобили. BYD изпревари Tesla и лидер по отношение на продадени единици електромобили миналата година.

Въпреки това Tesla все още има най-висока оценка в индустрията, заедно с BYD, което означава, че две от водещите пет компании по пазарна капитализация произвеждат електромобили. Секторът остава шест пъти по-голям, отколкото в края на 2019 г. Електрическите модели, включително plug-in хибридите, представляват една четвърт от продажбите на превозни средства миналата година в Китай, най-големият пазар в света. Предварителните данни показват, че един на всеки 10 автомобила, продадени по света, е електрически, спрямо един на 100 само пет години преди това. Междувременно старата гвардия продължава да си поставя цели и да инвестира в електрификация на собствените си превозни средства.

Като цяло общата пазарна капитализация на производителите на автомобили остава с около 75% по-голяма, отколкото беше в края на 2019 г. Традиционните производители на автомобили струват няколкостотин милиарда долара повече, отколкото в края на 2020 г. след първоначалния етап на ралито. Въпреки че числата са се свили от шеметните висоти отпреди около година, индустрията на практика остава оценена за революцията в електрическите превозни средства. И всичко това в края на една година, когато продажбите на автомобили в световен мащаб изглежда леко се понижават.

Както Уорън Бъфет заяви – по-лесно е да се изберат губещите сред революционерите в транспортния сектор, отколкото крайните победители. Мъск може и да има спорни виждания, но все пак акциите на Tesla все още се търгуват със 76% премия спрямо S&P 500 въз основа на коефициента цена-печалба. От друга страна, традиционните производители на автомобили все още генерират големи печалби от доминиращите модели с вътрешно горене и започват да наваксват по отношение на електрификацията.

Редовното промотиране на автономното шофиране от Мъск е може би единственият коз в ръцете на инвеститорите, които все още са оптимисти относно оценката на Tesla от над един трилион долара.

Нарастващият скептицизъм, че самостоятелното шофиране ще се случи скоро също може да е допринесъл за разпродажбата на акциите на Tesla.

Тук се крие, освен задоволство, и съпътстващо предизвикателство за традиционните автомобилни производители. Докато се опитват да се напаснат към едно по-електрифицирано и по-интелигентно бъдеще, може да не им се налага да оправдават безумната оценка, дадена на Tesla не толкова отдавна.

И все пак те също трябва да убедят инвеститорите не само, че индустрията е способна да направи прехода, но и да генерира повече пари в процеса – фактор, в който влияние има и наскоро понижената оценка на Tesla. Колкото и да е странно, неуспехът на Tesla, който традиционните производители на автомобили тихо приветстват, служи да илюстрира предизвикателствата пред собствения им преход.