Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Акциите на Мъск в SpaceX щели да му помогнат да свали Tesla от борсата

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 24.01.2023

12:28 | 24 януари 2023
Обновен: 13:25 | 24 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Илон Мъск се защитава в съда срещу твърдения, че е измамил инвеститорите със свои туитове от август 2018 г., като предприемачът заяви пред съдебните заседатели в понеделник, че е бил сигурен, че има подсигурена финансова подкрепа от саудитски инвеститори през 2018 г. да свали производителя на електрически автомобили Tesla от борсата и е можел дори да използва дела си в компанията за ракети SpaceX, за да финансира изкупуване. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в своя коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

По време на делото във федералния съд в Сан Франциско милиардерът, който каза, че е изморен от липса на сън, говори тихо и спокойно по време на почти 5-часови свидетелски показания, разказва Ройтерс.

„Само с акциите на SpaceX чувствах, че финансирането за изкупуването е осигурено“, каза той пред журито, без да предостави допълнителни детайли.

Никълъс Порит, адвокат на инвеститорите ищци, обаче изрази съмнения дали Мъск е обмислял да използва дела си в SpaceX, за да финансира сделката, която щеше да увеличи дела му в Tesla. Порит посочи, че Мъск е казал на служители на Tesla по онова време, че е очаквал делът му в Tesla да остане подобен след сделката.

Мъск се защитава срещу твърдения, че е измамил инвеститорите, публикувайки съобщение в Twitter на 7 август 2018 г., че е „подсигурил финансиране“ да свали Tesla от борсата при цена от 420 долара за акция и че „подкрепата на инвеститорите е потвърдена“. Мъск добави след това, че е решил да не сваля Tesla от пазарите заради липса на подкрепа от някои инвеститори и желание да избегне продължителен процес.

Делото тества склонността на Мъск да използва Twitter, за да изрази своите понякога нетипични възгледи, както и кога вторият по богатство човек в света може да бъде държан отговорен, че е прекрачил границата.

Цената на акциите на Tesla скочи след туитовете на Мъск през 2018 г., но след това падна, когато стана ясно, че изкупуването няма да се случи. Инвеститорите казват, че са загубили милиони долари в резултат на това.

Мъск каза пред Порит, че на 31 юли 2018 г. се е срещнал с представители на държавния фонд на Саудитска Арабия – Public Investment Fund, във фабриката на Tesla във Фремонт, щата Калифорния.

Той призна, че не е обсъждана цена за придобиването, но каза, че саудитските представители са дали ясно да се разбере, че ще направят каквото е необходимо, за да се случи изкупуването.

Това така и не се случи, каза Мъск, тъй като управителят на фонда Ясир ал-Румаян по-късно се отказа от ангажимента да свали Tesla от борсата.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.