Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Tesla отбеляза най-голям спад от 2020 г. след по-слаби доставки

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 04.01.2023 г.

12:30 | 4 януари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Акциите на Tesla Inc. поевтиняха с повече от 14%, след като производителят на електрически автомобили достави по-малко превозни средства от очакваното през последното тримесечие, въпреки че предлага сериозни стимули на най-големите си пазари. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Компанията съобщи в понеделник, че е предала 405 278 автомобила на клиенти през последните три месеца, което е по-малко от средната оценка за 420 760, съставена от Bloomberg. Въпреки че общата сума беше тримесечен рекорд за Tesla, компанията отвори два нови завода за сглобяване миналата година и все още не е изпълнила целта си да се разшири с 50%.

Това е също така третото поредно тримесечие, в което доставките не отговарят на прогнозите. Няколко анализатори намалиха целевите цени на акциите във вторник, което доведе до най-ниската средна 12-месечна прогноза за акциите на Tesla от октомври 2021 г. А JPMorgan Chase & Co. каза, че Tesla може никога повече да не достигне многогодишната си цел за ръст на продажбите от 50%.

Двуцифреният спад на Tesla до $105,60 малко преди 12:00 ч. в Ню Йорк – най-стръмният спад от септември 2020 г. – идва на фона на мрачната 2022 за акциите. През декември акциите ѝ паднаха с 37% и приключиха годината с рекорден спад от 65%.

След като главният изпълнителен директор Илон Мъск прогнозира „епичен“ край на годината, Tesla намали цените на автомобилите и производството в Китай, след което предложи отстъпка от $7500 в САЩ. Притесненията относно нарастващите лихвени проценти, инфлацията и други икономически пречки – плюс тревога за действията на Мъск в Twitter, която той сега притежава – накараха акциите на Tesla да паднат с 37% през декември и с 65% миналата година.

Tesla увеличи доставките с 40% до 1,31 милиона миналата година, по-малко от 50% среден годишен темп на растеж, който компанията заяви, че очаква да постигне за няколко години. Производството се е увеличило с 47% до 1,37 милиона.

Компанията е произвела 439 701 автомобила през четвъртото тримесечие, надхвърляйки доставките с 34 423 единици. Tesla каза, че продължава да преминава към „по-равномерна регионална комбинация от конструкции на превозни средства“, което доведе до ново увеличение на колите в транзит в края на тримесечието.

Twitter ще облекчи забраната за политическа реклама

Twitter Inc. ще облекчи тригодишната забрана за политическа реклама в продължаваща промяна на политиката след поглъщането ѝ от милиардера Илон Мъск, коментира още Попов.

Компанията заяви във вторник, че ще разшири политическата реклама, която разрешава през следващите седмици, за да „улесни обществения разговор по важни теми“ и да приведе рекламната си политика в съответствие с тази на телевизията и други медии, като предстои да бъдат обявени допълнителни подробности.

Въпреки че не беше ясно колко мащабни ще бъдат промените, те представляват отклонение от глобалната забрана за реклами от кандидати, избрани длъжностни лица и политически партии, обявена за първи път през 2019 г. от съоснователя на Twitter - и главен изпълнителен директор по това време - Джак Дорси.

Дорси оправда забраната, която предизвика гнева на кампанията за преизбиране на тогавашния президент Доналд Тръмп, като каза, че „обхватът на политическото послание трябва да се печели, а не да се купува“.

Но след поглъщането на Twitter от Мъск за 44 милиарда долара, той обвини в цензура предишното ръководство на социалната медийна платформа и въведе широки промени с малко предупреждение. Наред с други промени, компанията прекрати политика, предотвратяваща споделянето на дезинформация за Covid, възстанови акаунтите на Тръмп и други десни личности и забрани на потребителите да проследяват частния самолет на Мъск.

Политическата реклама беше незначителен източник на приходи за Twitter преди забраната - възлизайки на по-малко от 3 милиона долара от продажби по време на междинните избори в САЩ през 2018 г. Все пак облекчаването може да помогне на компанията, която сега се бори да спре загубите на рекламни приходи, докато брандовете се оттеглят от сайта на фона на загриженост относно политиките му за модериране.

Служители на Microsoft сформираха първия за концерна синдикат

Група служители на Microsoft Corp. гласува за създаването на първия профсъюз в софтуерната компания в САЩ, което е поредният пример за организиране на работници във водещи технологични компании през последните години.

Групата се състои от около 300 тестери на качеството в звеното ZeniMax на Microsoft, съобщиха във вторник от организацията Communications Workers of America, която я представлява. В САЩ съществуват само няколко профсъюза в индустрията за видеоигри.

„Очакваме с нетърпение да започнем добросъвестни преговори, за да постигнем колективен трудов договор", казва говорител на Microsoft и ZeniMax.

През юни Microsoft заяви, че е отворена да работи с всички профсъюзи, които искат да се организират в рамките на работната му сила, което го прави изключение в технологичната индустрия. През миналата година Amazon.com Inc. оспори усилията на работниците да се обединят в профсъюзи. Microsoft заяви, че ще подкрепи работниците в Activision Blizzard Inc., които се организираха миналата година, ако сделката за 75 млрд. долара за разработчика на Call of Duty приключи.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.