Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Трейдърите клонят към мечи залози в опциите за Tesla

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 09.01.2023

11:28 | 9 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

През 2022 г. Tesla е била най-печелившата търгувана на късо на американския пазар, като е донесла 15,85 млрд. долара печалба на хартия за инвеститорите. Това беше най-добрата година за продавачите на къси позиции на Tesla, но те са възстановили само около една четвърт от оценяваните на 60 млрд. долара загуби от 2010 г. до 2021 г., разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Някои продавачи на късо със сигурност осребряват печалбите си, докато нови къси позиции може би се включват с надеждата, че тенденцията на спад продължава", казва Еван Ниу, анализатор в Ortex, който следи данните за интереса на продавачите на късо в реално време. 

Трейдърите клонят към мечи залози в опциите за Tesla, като ценообразуването предполага 53% вероятност акциите да поевтинеят с повече от 12,5% през следващите три месеца. Позиционирането на опциите сигнализира само за 31% вероятност акциите да поскъпнат с повече от 12,5% през същия период, сочат данните на Refinitiv.

Интересът на т. нар. short sellers към Tesla възлиза на 8,76 млрд. долара, или почти 3% от наличните акции, което е спад спрямо 14 млрд. долара преди месец - намаление, отразяващо резкия спад в цената на акциите на Tesla.

Китайският финтех гигант Ant Group не планира да инициира първично публично предлагане (IPO), заяви компанията в изявление.

„Ant Group се фокусира върху коригирането и оптимизирането на бизнеса си и няма план за първично публично предлагане", заяви говорителят на компанията.

В събота Ant Group съобщи, че основателят ѝ Джак Ма вече не контролира компанията след поредица от корекции на дяловото участие, при които той се отказа от повечето си права на глас.

Първичното публично предлагане на Ant на стойност 37 млрд. долара, което щеше да бъде най-голямото в света, беше отменено в последния момент през ноември 2020 г., което доведе до принудително преструктуриране на фирмата за финансови технологии и до спекулации, че китайският милиардер ще трябва да предаде контрола.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.