Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Tesla ще се превърне в най-ценната компания в света, убеден е Мъск

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 29.12.2022

13:35 | 29 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск успокоява служителите след последните сътресения в цената на акциите на производителя на електрически автомобили. „Не се впускайте прекалено в лудостта на фондовите пазари. Ако продължим да се отличаваме, пазарът ще го признае", е написал Мъск в имейл до служителите, разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Според Мъск в дългосрочен план Tesla ще се превърне в най-ценната компания в света.

Мъск благодари на работниците за работата им през изминаващата година и ги призова да продължат с доставките на автомобили до края на тримесечието. „Молим Ви да се включите през следващите няколко дни и да помогнете за доставките, ако можете. Това ще има реално значение“. А междувременно до края на годината Tesla предлага моделите си на намалена цена в САЩ и Китай.

Акциите на пионера в производството на електрически автомобили се възстановиха в сряда, след като предишния ден се сринаха с 11% до двугодишно дъно. Инвеститорите се опасяват от спад в търсенето, тъй като според вътрешните планове линиите за асемблиране в завода на Tesla в Шанхай ще бъдат спрени за почти две седмици през януари.

Придобиването на Twitter от Мъск се оказва тежко бреме за Tesla. Като главен изпълнителен директор на платформата Мъск рискува да загуби фокуса си върху Tesla, опасяват се инвеститорите. Поведението му в услугата за кратки съобщения заплашва да отблъсне не само потребителите и рекламодателите, но и потенциалните купувачи на Tesla. Наскоро Мъск обяви, че ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Twitter, при условие че си намери наследник. Многократното пускане на акции на Tesla на пазара от страна на Мъск, за да финансира поглъщането на Twitter, също допринесе за спада в цената на акциите през последните седмици. 

Междувременно анализаторите на Morgan Stanley намалиха целевата си цена за акциите на 250 долара от 330 долара, като заявиха, че за разлика от последните две години, през които търсенето превишаваше предлагането, през 2023 г. „значително ще се стигне до предлагане, превишаващо търсенето".

Twitter Inc претърпя сериозен срив, в резултат на който десетки хиляди потребители в световен мащаб нямаха достъп до популярната социална медийна платформа или не можеха да използват нейните ключови функции в продължение на няколко часа, преди услугите да бъдат възстановени.

Инцидентът е първото очевидно широкообхватно прекъсване на услугата на социалната медия, откакто милиардерът Илон Мъск пое Twitter като главен изпълнителен директор в края на октомври.

Уебсайтът Downdetector, който проследява прекъсванията чрез редица източници, включително потребителски доклади, показа, че в пика на смущението са били засегнати повече от 10 000 потребители от САЩ, около 2500 от Япония и около 2500 от Обединеното кралство.

Хиляди потребители на Twitter бяха засегнати от глобални прекъсвания и през февруари и юли, преди поглъщането от Мъск.

Други големи технологични компании също бяха засегнати от прекъсвания тази година. През юли близо 19-часово прекъсване на услугите на най-големия канадски телекомуникационен оператор Rogers Telecommunications спря достъпа на милиони хора до банкови, транспортни и правителствени услуги.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.