Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Въпросът за S&P500 не е дали ще се задържи, а кога ще направи корекция

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА трейдинг, в "Клуб Investor" 24.02.2024 г.

21:50 | 24 февруари 2024
Обновен: 14:14 | 25 февруари 2024
Автор: Георги Месробович

Последните седмици различни наблюдатели и експерти казват, че Nvidia е поскъпнала твърде много, но явно срещу всеки на това мнение има двама на обратното, което води до голям растеж. В един момент акцията ще изчерпи потенциала на пазара да върви нагоре, тъй като се изтощава броя на инвеститорите и парите, които влизат, наблюдаваме как всяко поскъпване е с все по-малък импулс, а това ще се отрази и на S&P500.  Въпросът при S&P 500 не е дали ще се задържи, а кога ще си направи нормалната корекция от прекупените нива. Смятам, че този момент наближава и той трябва да дойде след като видяхме резултатите на Nvidia. Въпросът е дали е тази седмица, другата седмица или след месец – два, това коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА трейдинг, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Nvidia е показател за движението и оптимизма на пазарите, това се видя след отчета на компанията, който отчита над 20% печалба на акция спрямо прогнозата, а приходите се очакваше да бъдат $20 милиарда, като те надхвърлиха и този показател и достигнаха $22 милиарда, каза Цачев. Основният бизнес на компанията е да създава графични процесори (GPU) за генеративен изкуствен интелект. Представянето на Nvidia е фактор, който влияе на целия пазар.

„Веригата е следната: Nvidia се представя добре, след нея всички останали в сектора на чипове, съответно, че големи клиенти каквито са компаниите, инвестиращи много солидно в ИИ вървят ръка за ръка, съответно виждаме поскъпване на целия пазар."

Гостът обясни, че купувачите на Nvidia се делят на две групи, тези които  целят печалби след 10 години или след 1 седмица. Той обясни, че хората или се фокусират върху спекулативната цена на акцията, или изчакват достатъчно време, тъй като една корекция или спад в следствие от действията на Фед ще накарат цената на акцията да отидат надолу, но до 5 години очакват, че ще се е върнала на по-високи от всякога нива.

Дори и хората, които не искат да купуват акцията, а се насочват към борсово търгувани фондове (ETF), отново купуват акцията, тъй като в портфолиото на ETF има Nvidia, тъй като всеки фонд, който иска да „бие пазара“ трябва да притежава технологичния гигант в портфолиото си.

„Делът на тези технологични компании (във фондовете) става все по-голям, борсово търгуваните фондове се представят добре, защото пазара се покачва, парите, които влизат към тях от цял свят какво правят – те водят до покупки и на всички останали акции, защото купувайки един ETF купуваш 500 акции в индекс S&P500. Това подкрепя пазара.“

Последните седмици различни наблюдатели и експерти казват, че Nvidia е поскъпнала твърде много, но гостът обясни, че срещу всеки на това мнение има двама на обратното, което води до голям растеж. Относно очакванията си дали S&P500 ще се задържи над 5000 долара.

„Въпросът не е дали ще се задържи, а кога ще си направи нормалната корекция от прекупените нива. Смятам, че този момент наближава и той трябва да дойде след като видяхме резултатите на Nvidia. Въпросът е дали е тази седмица, другата седмица или след месец – два.“

В един момент акцията ще изчерпи потенциала на пазара да върви нагоре, тъй като се изтощава броя на инвеститорите и парите, които влизат, наблюдаваме как всяко поскъпване е с все по-малък импулс, а това ще се отрази и на S&P500. Този по-слаб импулс показва, че може да се очаква рецесия, но дали тя ще прерасне в по-сериозни разпродажби зависи от поведението на Федералния резерв.

Федералният резерв пише, че вижда проблеми във финансовата стабилност, които анализатори и експерти не виждат. Гостът смята, че това се крие в плавното и осезаеми нарастване на лошите кредити. В година на избори и несигурност, наблюдаваме големи харчове на пари и големи дефицити, като това не може да продължава вечно.

Биткойнът отново премина $50 хил. долара, като той бива поддържан от 2 неща. Първото са очакванията, че през април добивът на биткойн ще спадне на половина и ще има по-малко предлагане на пазара, от компаниите, добиващи биткойн. Гостът допълни, че вторият фактор е трайният и стабилен, но не толкова силен приток на капитали към новите биткойн ETF. Той допълни, че хората очакваха да станат свидетели на огромни притоци на пари към тези фондове, но това не се сбъдна. И все пак темповете са по-слаби но се натрупват всяка седмица, а когато един ETF купи от криптовалутата, тя спира да се предлага на пазара, което намалява броя на търгувана криптовалута, което вдига цената му.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.