От спринт до бавно пълзене – какво се случва с глобалното икономическо възстановяване?

Надеждите за V-образно възстановяване са потиснати от ускореното разпространение на вируса и липсата на ваксина

07:50 | 2 октомври 2020
Обновен: 09:41 | 2 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-доброто за глобално икономическо възстановяване, което започна като спринт, а се превръща в бавно пълзене, вече приключи. Това е предупреждението на икономистите от Wall Street, за последните месеци на една травматична година. Стимули от около 20 трилиона долара от страна на правителствата и централните банки подкрепяха световните икономики през по-голямата част от пътя обратно до предпандемичните й нива. Но по множество причини изглежда, че последните стъпки ще са най-трудни, пише Bloomberg свой анализ.

Политиците могат да намалят фискалната подкрепа, която е от ключово значение за възстановяването - както вече се случи в САЩ. Временните съкращения на работни места обаче могат да се превърнат в постоянни. Притесненията за това се засилиха през тази седмица, когато корпоративните гиганти Walt Disney и Royal Dutch Shell съкратиха десетки хиляди служители. А самият коронавирус се разпространява все по-бързо и принуждава правителствата да възстановят блокадите с настъпването на студеното време.

„Преминахме фазата на отскока след премахването на блокадите“, каза Итън Харис, ръководител на глобалните икономически изследвания на Bank of America по телевизия Bloomberg. По думите на Харис сега се намираме по-скоро във "фазата на бавния и мъчителен напредък"

Всички тези рискове са направили настроенията на инвеститорите по-малко бичи, отколкото в първите седмици на коронавирусната криза. Индексът S&P 500 се понижи през септември след пет поредни месечни повишения, а европейският Stoxx 600 също се отказа от ръста си.

Добрата новина е, че въпреки прогнозите на някои анализатори, световната икономика показа особена устойчивост срещу влиянието на глобалната здравна криза. Това в голяма степен се дължи на бързия политически отговор. Правителствата субсидират доходите на домакинствата  и подпомагат на компаниите, докато централните банки намаляват лихвените проценти и гарантират, че финансови пазари ще останат ликвидни.

С оглед на тези усиля и резултатите от тях от Deutsche Bank, които още през май прогнозираха спад от 5,9% в световния БВП през тази година, сега заявиха, че свиването ще бъде ограничено до 3,9%.

Но това все пак ще бъде най-рязкото свиване на глобалната икономика от години. И не е ясно колко повече са готови правителства да заемат и похарчат, за да завършат възстановяването.

Фискалните стимули са добавили 3,7 процентни пункта към ръста на световния БВП през тази година, смятат от JPMorgan. Но икономистите на банката очакват създателите на властите да повторят грешките, допуснати след финансовата криза от 2008 г., и да предприемат преждевременни икономии.

В САЩ икономистите намаляват прогнозите за растеж през четвъртото тримесечие, защото се опасяват, че усилията за приемане на още един законопроект за стимули срещу влиянието на коронавируса са блокирани в Конгреса.

В Европа, където вирусът подтикна ръководителите на държавите от ЕС да преодолеят дълбоките разногласия относно обединяването на бюджетните им ресурси, историческият фонд за възстановяване от 1,8 трилиона евро (2,1 трилиона долара) - смятан за ключов за затруднените страни като Италия и Испания - сега е изправен пред потенциално забавяне.

Надеждите за V-образно възстановяване са потиснати и от ускореното разпространение на вируса и липсата на ваксина. Правителствата не са склонни да въведат повторни пълни блокади, съзнавайки рисковете за бизнеса. Но много държави от Европа, включително Великобритания, отново наложиха някои ограничения.

Положителните изненади

Положителните изненади от икономическото възстановяване намаляват. Графика: Bloomberg

Заради свитите си приходи предприятията могат да се сблъскат с проблеми с погасяването на дълговете си, което би довело до повече фалити и би накарало кредиторите по-неохотно да предоставят кредити дори на платежоспособни субекти. И колкото по-дълго съществуват режими за социално дистанциране, толкова по-вероятно е компаниите да решат, че спадът в търсенето на техните стоки или услуги е постоянно а не временно, явление  и да свият работната си сила.

Тъй като някои загуби на работни места в разгара на пандемията стават постоянни, възстановяването на пазарите на труда се забавя. В Европа най-бързият ръст на производството от повече от две години през септември не беше достатъчен, за да предотврати продължаващите загуби на работни места. Според IHS Markit компаниите се фокусират върху разходите „предвид несигурната краткосрочна перспектива“.

Но освен пандемията световна икономика е изправена и пред други рискове. Настроенията на бизнеса се влияят силно от геополитиката, тъй като в навечерието на президентските избори в САЩ търговското напрежение с Китай нараства. Търговските преговори на Обединеното кралство с Европейския съюз са несигурни, а твърдият Брекзит остава нежелан, но възможен изход от тях.