Ще продължи ли коронавирусът да затруднява световната икономика?

В следващите месеци вероятно ще има потребителски страх и ограничения върху цели индустрии

14:35 | 12 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Снимка: Lam Yik/Bloomberg
Снимка: Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Не разчитайте на ваксина за спасението на световната икономика. В първите месеци на коронавирусната криза политиците се надяваха на V-образно възстановяване, че пандемията може да бъде победена или поне потисната, което да позволи на икономическата активност да отскочи бързо. Днес страните по света са изправени пред нов прилив на инфекции и обмислят възможността за нови, вероятно локализирани блокировки, заради което много икономисти очакват нещата да се влошат преди да започне подобряване, пише Investor.bg, базирайки се на онлайн изданието Politico.eu.

„Това със сигурност ще се почувства като депресия“, казва Албърт Едуардс, известният мечи стратег в подразделението за инвестиционно банкиране на Société Générale, който предвиди световната финансова криза от 2008 г.

Глобалната икономика засега може и да помръдва напред, защото страните премахнаха повечето ограничителни мерки. Без бързо решение обаче - широкото внедряване на успешна ваксина отнема месеци, ако не и години, коронавирусът ще продължи да затруднява икономиките, бизнеси ще затварят, работници ще губят работата си, а банките се изправят пред ръст на лошите заеми.

Брутният вътрешен продукт в световен мащаб се е понижил с 15,6% през първите шест месеца на годината, което е спад четири пъти по-голям от този през 2008 г., според американската инвестиционна банка JPMorgan Chase. Част от този спад вече е възстановен, но Международният валутен фонд прогнозира, че световната икономика ще се свие с 4,9% през цялата 2020 г., дори когато правителствата започнат да намаляват програмите за подкрепа. БВП в еврозоната и Обединеното кралство се очаква да спадне с 10,2 процента тази година, докато американската икономика се смята, че ще се свие с 8%.

Ако първият етап от коронавирусната криза беше ускорен от държавното блокиране, следващите месеци вероятно ще се характеризират от потребителски страх и правителствени ограничения върху цели индустрии, като пътувания, туризъм, развлечения, хотелиерство и търговия на дребно.

Повечето експерти, включително тези в британската централна банка и Европейската централна банка, не очакват глобалната продукция да се възстанови до нивата си отпреди кризата до края на 2021 г., освен ако тази зима няма голяма втора вълна на вируса, което ще забави още повече процеса по възстановяване.

Цялата статия прочетете в Investor.bg.