В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пазарите изглежда възприеха президентския дебат като шоу

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 01.10.2020

14:02 | 1 октомври 2020
Обновен: 14:33 | 1 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Трудно е да се намери доказателство, свързващо пазарното представяне вчера с кандидат-президентския дебат в САЩ, което по-скоро подсказва, че той се възприема в момента като някакъв вид шоу, а други фактори движат пазарите. Това коментира д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Wall Street изпрати първия си месец със спадове от март насам на фона на отчетени ръстове в последната сесия за септември. Пазарите бяха обнадеждени от по-силните от очакваното данни за заетостта в САЩ, но част от оптимизма им беше охладен заради липсата на споразумение за нов пакет от стимули“.

Магдалена Иванова обаче обясни, че въпреки че пазарите не са реагирали особено ясно на дебата между Тръмп и Байдън, все пак много анализатори посочват несигурността около изборите като ключов фактор пред пазарите преди края на годината.

„Очакванията са при евентуална победа на Байдън да бъдат въведени по-високи корпоративни данъци и и да бъдат затегнати регулациите, но и да намалеят притесненията около търговската война и липсата на стимули за икономиката“, посочи д-р Иванова.

„В крайна сметка акциите в САЩ отчетоха ръст за второ поредно тримесечие, продължавайки историческото възстановяване на фондовия пазар, което малко хора прогнозираха, че може да се случи на фона на спадовете от пролетта“.

За последните три месеца S&P 500 и Dow Jones Industrial Average са прибавили съответно 8,5% и 7,6% към стойността си. И двата индекса са се увеличили с над 26% от края на март.

„Всички сектори в S&P 500 отчитат ръстове през третото тримесечие с изключение на енергетиката, която регистрира спад с почти 20%“.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.