Време е и най-мръсните сортове петрол да изживеят своите 15 минути слава

Намаляването на доставките от ОПЕК+ доведе до ограничаване на потоците от по-мръсни суровини, докато в същото време производителите от САЩ увеличиха износа на по-леки сортове

16:25 | 22 април 2024
Автор: Шарън Чо
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът с по-голяма гъстота и съдържание на сяра набира популярност на азиатския физически пазар, което е рядко отклонение от обичайния модел, тъй като глобалните потоци от суров петрол се променят и приходите от рафинирането стават все по-големи.

Близкоизточните сортове със средна плътност и по-високо съдържание на сяра, като Oman и Upper Zakum, сега се предлагат с по-големи спот премии от сортове като Murban. Това е необичайно, тъй като последният е по-лек петрол, който обикновено се счита за по-качествен, тъй като от него се произвеждат големи обеми рафинирани горива като дизел.

Новият модел отразява основните промени в търсенето и предлагането, които обхващат световния пазар на суров петрол. Намаляването на доставките от ОПЕК+ доведе до ограничаване на потоците от по-мръсни суровини, докато в същото време производителите от САЩ увеличиха износа на по-леки сортове. По оценки на Vortexa Ltd. дневните доставки на средно и тежко кисел суров петрол в Азия са намалели с 920 000 барела на годишна база през първите три месеца.

Междувременно, по данни на Bloomberg Fair Value, маржовете на мазута с високо съдържание на сяра, който се произвежда повече от среднокисели сортове, са се повишили, докато печалбите в Азия от производството на дизелово гориво са намалели.

"Доставките на тежък суров петрол със средно и високо съдържание на сяра намаляват и това повиши цените на тези суровини", каза Серена Хуан, водещ анализатор за Азия във Vortexa. "Средните дестилати - главно дизеловото гориво - бяха подложени на натиск от голямото предлагане, резултат от големите обеми преработени от рафинериите през последните месеци, които надхвърлиха търсенето."

поред търговците влияние оказват и други фактори. Докато дизелът показва признаци на слабост в световен мащаб, мазутът, който се произвежда от по-тежки сортове нефт, е отбелязал ръст, обусловен от сезонното търсене, тъй като в Близкия изток се потребява повече за производство на електроенергия през летните месеци.

Освен това Абу Даби доставя повече лек петрол, като същевременно ограничава потоците от по-гъстия сорт Upper Zakum, за да го преработва на вътрешния пазар. На други места спирането на част от износа от страна на Мексико също е намалило потоците от суров петрол с високо съдържание на сяра.

Оттук нататък перспективите зависят от "действията на ОПЕК+ на следващата среща, както и от това как ще се развие търсенето на бензин през следващите тримесечия", каза Джовани Стауново, анализатор на суровини в UBS Group AG. Очаква се това да окаже известна подкрепа, стимулирайки обръщането на настоящата тенденция през следващите месеци.