Засяването на облаци за дъжд е влошило историческото наводнение в Дубай

През 2002 г. ОАЕ започнаха операции по засяване на облаци, за да се справят с проблемите, свързани с водоснабдяването

11:59 | 17 април 2024
Обновен: 12:52 | 17 април 2024
Автор: Верити Ратклиф, Катерина Кадабаши
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полетите в Дубай бяха пренасочени, а автомобилите останаха блокирани по наводнените пътища, след като рекордните валежи през изминалото денонощие спряха движението в града.

Обединените арабски емирства преживяха най-силния дъжд от 1949 г. насам, се казва в изявление на медийната служба на Дубай. Той предизвика хаос за жителите, тъй като водата навлезе в домовете и подземните паркинги, остави някои сгради без електричество и доведе до широко разпространени наводнения дори ден по-късно.

Един човек загина, след като беше отнесен от внезапни наводнения в северната част на страната, съобщи вестник "National". В съседен Оман най-малко 18 души са загинали през последните дни в резултат на проливните дъждове, предизвикали наводнения, съобщава АП, като се позовава на изявление на Националния комитет за управление на извънредни ситуации в страната.

Летището в Дубай, едно от най-натоварените в света, страда от "значителни смущения", съобщи то в сряда в платформата X. Онлайн таблата за заминаващи показваха, че повечето пристигащи или заминаващи самолети са отменени или отложени към 8 ч. местно време.

Според Ахмед Хабиб, специалист метеоролог, проливните дъждове в пустинната страна са отчасти резултат от засяването на облаци. През 2002 г. ОАЕ започнаха операции по засяване на облаци, за да се справят с проблемите, свързани с водоснабдяването, но липсата на дренаж в много райони може да предизвика наводнения.

Националният метеорологичен център на държавата от Персийския залив е изпратил най-малко седем самолета за засяване на облаци с химикали от летище Ал Аин между понеделник вечерта и вторник следобед, за да се възползва от конвективните облачни образувания, казва Хабиб.

Тази техника включва разпръскване на химикали и малки частици - често естествени соли като калиев хлорид - в атмосферата, за да се предизвика повече дъжд от облаците.

Във връзка с глобалното затопляне, което заплашва да доведе до увеличаване на смъртните случаи в ОАЕ, свързани с горещините, медийната служба на Дубай във вторник нарече проливните дъждове "дъждове на доброто", въпреки наводнените къщи и препълнените плувни басейни.

Последните бури последваха проливните дъждове по-рано тази година, които също предизвикаха наводнения и затруднения в движението. Правителството на Дубай съобщи на служителите си да работят от вкъщи в сряда поради метеорологичните условия и призова частните компании да направят същото. Училищата останаха затворени.

Хората се включиха в социалните медии, за да споделят актуална информация за последиците от метеорологичните условия. В някои видеоклипове се вижда как колите са отнесени от пътищата, а в друг се вижда как таванът на магазин се срутва, тъй като водата залива един от най-популярните молове в Дубай. В сряда сутринта работата на метрото в града остана нарушена.