Правата на човека са нарушени от бездействието за климата, реши европейският съд

Швейцария е нарушила правата на гражданите си по въпроса за климата, обяви Европейският съд по правата на човека

17:39 | 9 април 2024
Обновен: 08:48 | 10 април 2024
Автор: Хюго Милър и Оливия Рудгард
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцария не е успяла да защити своите граждани от опустошителните последици от изменението на климата, заяви Европейският съд по правата на човека в историческо решение, което вероятно ще има последствия в целия континент.

В първо по рода си дело, заведено от четири жени и швейцарска асоциация на възрастни граждани, съдът в Страсбург, Франция, постанови във вторник с разлика от 16 към едно, че „Конфедерация Швейцария не е спазила задълженията си” относно изменението на климата и по този начин е нарушил правото на зачитане на личния и семейния живот.

„Имаше критични пропуски в процеса на въвеждане на съответната национална регулаторна рамка, включително неуспех на швейцарските власти да определят количествено, чрез въглероден бюджет или по друг начин, националните ограничения на емисиите на парникови газове“, каза съдът.

Поредица от летни горещи вълни през последното десетилетие разбиха серия от рекорди и доведоха до скок на температурите в цяла Европа, топейки ледниците в Швейцария и предизвиквайки горски пожари в Гърция, Испания и Португалия. В същото време други части на континента станаха свидетели на необичайно силни наводнения и други екстремни метеорологични условия, също свързани отчасти с изменението на климата.

Това решение е „изключително важно за отчетността на правителството и действията на правителството в областта на климата, тъй като то потвърждава, че изменението на климата е криза с правата на човека и че действията в областта на климата са законово задължение“, каза Луси Максуел, съдиректор на Climate Litigation Network, в интервю.

„Това, което е наистина силно, е, че съдът отиде на следващото ниво на детайлност и каза, че това означава поставяне на цели за намаляване на емисиите, които са информирани от науката, а в този случай швейцарското правителство не е направило това.“

Съдебните спорове за климата се превърнаха в решаваща част от инструментариума, за да принудят компаниите и правителствата да се отчитат за обещанията си за климата и да стимулират действията за забавяне на глобалното затопляне - с различна степен на успех.

В момента Shell Plc се бори с едно от най-значимите дела за климата, които се водят в момента в Европа, след като загуби дело в Хага, нареждащо му да намали своите парникови газове по-бързо от първоначално планираното.

„Бездействие“ на правителството

Швейцарските лявоцентристки социалдемократи излязоха с изявление, в което нарекоха решението „удар“ по правителството и „неговото бездействие по отношение на климата“.

Швейцарското министерство на околната среда отказа коментар, а Министерството на правосъдието не отговори веднага на искане за коментар.

Решението обаче беше само частична победа, тъй като също така постанови, че четирите швейцарски жени не отговарят на критериите за статут на жертва и обяви жалбите им за недопустими. Два други иска, заведени от французин и група младежи в Португалия, бяха отхвърлени като недопустими, тъй като мъжът вече не живее във Франция, а португалските младежи все още не са потърсили вътрешни правни средства за обжалване.

Този случай придоби огромна важност, тъй като решенията на съда са задължителни за всички 46 държави-членки на Съвета на Европа и защото надхвърля решенията, взети до момента от отделните висши съдилища на европейските нации.

В края на 2019 г. Върховният съд на Нидерландия постанови, че страната трябва да засили своите цели за емисии. През 2021 г. Конституционният съд на Германия постанови, че преместването на мерките за изменението на климата далеч в бъдещето прехвърля непропорционално тежестта върху младите хора.

„Това също е първа победа в Европа по съдебно дело за климата“, според Веселина Нюман, адвокат по правата на човека в неправителствената организация ClientEarth.

Членовете на Съвета на Европа „сега имат ясно правно задължение да гарантират, че действията им в областта на климата са достатъчни за защита на правата на човека, а съдиите в цяла Европа ще трябва да прилагат тези нови принципи към нарастващия брой климатични дела пред тях“, каза тя.