Шотландският голф потъва в морето

Крайбрежната ерозия ще засегне десетки клубове и игрищата се затрудняват да съберат средства за плащане на ремонти

12:04 | 31 март 2024
Автор: Джеймс Лъдън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Майк Макдоналд премерва началния си удар във Fortrose & Rosemarkie Golf Club и се прицелва в дясната страна на поляната. Всичко по-наляво рискуваше топката му да попадне на плажа или още по-лошо, в студените води на Морей Фърт край шотландския бряг.

„Преди не беше толкова трудно“, казва генералният мениджър на клуба. „Неотдавнашните бури удариха първите ни две поляни и прекарваме много време в опити да разберем как да платим всички ремонти.“

Макдоналд не е сам с тази дилема. Клубовете по източното крайбрежие на Шотландия - където земята е по-пясъчна и податлива на наводнения, отколкото на запад - сега вземат предвид цената на ерозията, тъй като повечето прогнози показват, че бурите ще се блъскат в брега с нарастваща сила, вероятно предизвикана от изменението на климата. Десет наименувани бури връхлетяха Обединеното кралство този сезон, в това, което Метеорологичната служба на страната нарече по-интензивен бараж от средното.

Докато земята се хлъзга в прибоя по източния край на Великобритания, голфът на международно признатите игрища в Шотландия е изправен пред несигурно бъдеще.

Според проучване от 2021 г. на финансирания от правителството Експертен център за водите, 34 клуба имат проблем с бреговата ерозия, като още 11 признават, че са изложени на риск. До 2050 г. този общ брой трябва да скочи до 109, повече от половината от които в момента са до 10 мили навътре в сушата. И потенциалният икономически удар е значителен - индустрията подкрепяше заетостта на повече от 20 000 души преди десетилетие.

За по-малките северни клубове, след повече от две години на изчезнали приходи заради Covid, това е битка, която трудно могат да си позволят. Те често са в периферията на установената ваканционна зона, популярна сред посетителите от Северна Америка, привлечени от привлекателността да удрят малка бяла топка върху вълнообразна тревна площ, където голфът се е играл от векове.

Премиум места като Royal Dornoch, Cabot Highlands и Trump International близо до Абърдийн фигурират високо в списъка на местата за посещение на организаторите на ваканции като Golfbreaks. Но онези игрища, далеч от светлината на масовия туризъм, често разчитат повече на информация от уста на уста или препоръки от по-богатите си братя.

Различни приоритети

Вземете Golspie Golf Club. Той има 400 възрастни членове, намира се на четири часа северно от Единбург и се намира на същата дължина като полуостров Аляска. След поредица от лоши метеорологични събития през последното десетилетие - клубът трябваше временно да затвори през 2012 и 2014 г. - комбинацията от бурята Бабет през октомври, бурята Киаран няколко седмици по-късно и последвалите пролетни приливи наводниха петата и 17-та дупка. Водата от Северно море сега залива железопътните връзки от едната страна на трасето.

Поправянето на защитите няма да е евтино. Местното правителство има други приоритети, стотици мили от бреговата ивица, за които трябва да се тревожи - включително работа по морската стена в местния град Голспи - и няма много пари за харчене.

Ремонтите обикновено започват със скална броня - големи парчета камък, предназначени да намалят силата на вълните. Но приливите се опитват да ги отдръпнат от брега, според управителя на Golspie Уилям Макбийт. Изпълнител е посочил три четвърти милион паунда, за да свърши работата.

„Ние сме доста добре като малък клуб с малко членство, но просто няма начин“, каза Макбийт. „Наистина трябва да направим нещо. Това е огромна, огромна загриженост за нашето бъдеще.“

Едно потенциално решение дойде под формата на оферта за поглъщане от Джо Мастерсън, бивш CEO на Masterson Foods и сега базиран в Неапол, Флорида. Членовете отхвърлиха предложението му на специална среща през декември, заявявайки, че не искат да се откажат от контрола над клуба. Външен говорител на Мастърсън отказа коментар.

Животни на игрището

Малко по-нагоре по брега се намира голф клуб Brora. Любим на петкратния шампион на British Open Питър Томсън, една от неговите странности е, че овце и крави бродят по игрището, а електрически огради обграждат някои от бързите зелени площи.

Дюните предпазват връзките с югоизточно изложение, така че игрището не беше толкова силно засегната от последните бури, но клубът идентифицира изменението на климата и бреговата ерозия като двойни заплахи в последния си тригодишен стратегически план. Увеличаването на годишните приходи от членство до £300 000 до 2026 г., увеличаването на приходите от посетители до повече от два пъти и набирането на пари от спонсорство - всичко това до голяма степен фигурира във визията на ръководството.

Brora рекламира набор от потенциални спонсорства – от реклама на всяко флагче до финансиране на парка от голф колички на клуба. Набирането на пари не е непознато. По време на Covid клубът продаде 10 платинени членства по £10 000 всяко, давайки право на неограничен голф, плюс 42 по-евтини доживотни членства – един неидентифициран американец купи 25 от тях.

Голяма част от мисленето на генералния мениджър Дейвид Гемел е, че местните играчи не трябва да бъдат избутвани от богатите туристи - годишните абонаменти в шотландската столица Единбург обикновено струват стотици лири повече, защото играят повече членове, отколкото посетители.

Проблеми във Фортроуз

Обратно на 100-акровия полуостров Фортроуз, където се играе голф от 1793 г., Макдоналд се бори как да настрои игрището за бъдещ успех.

Той предлага доживотно членство на нови задгранични и неместни членове. И след като похарчи 140 000 паунда за нови съблекални и вътрешен двор, фокусът е върху защитата срещу водата – на някои места до 6 метра се плъзнаха във вълните след есенните бури.

„Справяхме се много добре и тогава тази бомба ни удари“, каза Макдоналд.

Добавянето на масивна ивица скална броня по първата и втора поляна ще струва на клуба около £100 000. Scottish Water, която има изходяща тръба до първата дупка, ще плати £43 500. А Highland Council иска да възстанови пътека, която беше отнесена от бурите.

„Не беше лесно да накараш всички да се движат в една и съща посока“, каза Макдоналд, добавяйки, че страница на GoFundMe досега е събрала повече от £22 000. „Ние просто искаме да защитим игрището за бъдещите поколения.“

Развитие на дюни

Дори Сейнт Андрюс, известен като домът на голфа, не е имунизиран. Половин милион кубически метра пясък беше изместен по време на бурята Бабет и цели седем години работа по разработването на дюните беше заличена, според Алистър Рени от NatureScot, организация, натоварена с подобряването на природната среда на Шотландия.

Тръстът St. Andrews Links търси безвъзмездни средства за плащане на ремонти, които са природо съобразни, като засаждане на трева, но отново парите не са достатъчни.

„Няма начин с приходите, които генерираме, да можем сами да платим всички работи“, каза говорителят Дейвид Конър.

Но за някои игрища става дума за овладяване на капризите на природата.

Ако пясъкът бъде погълнат от морето, той се появява отново в даден момент надолу по бреговата линия. В Дорнох, например, паркът за каравани до игрището беше на няколко крачки от плажа преди 50 години. Сега е 200-метрова разходка, за да намокрите краката си.

Клубът се обедини с Университета на Сейнт Андрюс и NatureScot, за да разработи как да спре ерозията, без да прибягва до камъни и габиони. След изпробване на огради от кестен, те използваха биоразградими рула от кокосови влакна, за да смекчат приливите, да разбият вълните и да насърчат връщането на видове в солените блата. В резултат на това Дорнох спечели наградата за устойчив проект на годината на Наградите за околна среда за голф през февруари.

„Рискът от ерозия се управлява по хубав, мек, естествен начин“, каза генералният мениджър Нийл Хамптън.

И както обяснява Рени от NatureScot, тъй като бурите вероятно са тук завинаги, клубовете трябва да измислят стратегии, за да се справят.

„Ако времето ще остане същото, трябва ние да се променим.“