Градските състезания от Формула 1 са икономически полезни- и големи главоболия

Факт е, че състезанията носят големи икономически ползи за градовете, в които се провеждат, но гражданите, изправящи се срещу големите проблеми, които биват създадени, се чудят дали си е струвало

12:00 | 24 март 2024
Автор: Тереза Си
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Собственикът на магазин за хранителни стоки Уейд Бон живее в Лас Вегас през целия си живот. Бил е там по време на Ultimate Fighting Championships, новогодишните празненства и първия Супербоул в града. Но разширеното въздействие на Гран При на Лас Вегас през ноември 2023 г. е нещо, което Бон не е преживявал досега: Той казва, че магазинът му Jay's Market на Фламинго Роуд близо до Вегас Стрип е отбелязал спад на приходите с 3 млн. долара през изминалата година, което го е принудило да съкрати много от служителите си.

Вината за това е на временния мост, който е бил монтиран пред магазина, за да се проведе първото от четири десетилетия насам състезание от Формула 1 в града. "Формула 1 дойде, ние получихме удар и те ни унищожиха", казва Бон.

Други жители на Лас Вегас изразиха широк спектър от оплаквания за лошия ефект от Гран При на Лас Вегас - най-новото попълнение в списъка с улични писти на Формула 1. За провеждането на състезанието организаторите затвориха улицата, преасфалтираха пътищата, издигнаха километри защитни огради и построиха временни трибуни и други съоръжения. По време на подготовката местните жители протестираха срещу продължителното блокиране на движението и премахването на дърветата пред хотел Bellagio.

Нарушенията бяха толкова големи, че Грег Мафей, главен изпълнителен директор на собственика на F1 Liberty Media Corp., се извини на жителите на региона в навечерието на състезанието - и им напомни за предстоящото възнаграждение: "Ще донесем около 1,7 млрд. долара приходи на района", каза той. (Говорител на Формула 1 отклони въпросите за Гран При на Лас Вегас към Liberty Media и местните организатори; Liberty Media не отговори на молбите за коментар.)

В градовете по света автомобилните състезания са популярна, макар и противоречива атракция. Една трета от 24-те състезания от Формула 1, планирани за сезон 2024 г., който започна на 2 март, ще се проведат на улично или хибридно трасе, докато преди десетилетие те са били около 15%. Това са състезания, които се провеждат изцяло или частично на затворени обществени пътища, които за кратко време са били превърнати в места за моторни спортове, дом на високотехнологични състезатели, които могат да развиват над 300 километра в час. Този уикенд например Гран При на Австралия ще се проведе по улиците около Албърт парк в Мелбърн, на няколко мили от центъра на града.

Уличните трасета са гореща тема за обсъждане във фенклуба на F1. Някои казват, че състезанията могат да бъдат по-скучни, отколкото на специално построени писти - състезателите не могат да карат толкова бързо на тесни трасета, прокарани през гъсто населени градски райони. Други твърдят, че спектакълът на градските състезания привлича нови фенове към спорта, чиято сцена е изпълнена със знаменитости и четирицифрени цени на билетите, които иначе биха били недостъпни. Когато Liberty купи F1 през 2017 г., базираният в САЩ медиен конгломерат се насочи към "градове-дестинации"с цел да разшири привлекателността на състезанията за по-широка аудитория, включително и за американския пазар.

Но за местните жители и ръководители предизвикателствата, неудобствата и понякога опасностите, свързани с провеждането на тези сложни мегасъбития в областта на моторните спортове в центъра на града, могат да бъдат значителни.

Вълнения и разливи

Връзката на Формула 1 с уличните писти датира от първата година на световния шампионат през 1950 г., като Гран При на Монако е първата и най-стара улична писта в спорта. Но уличните състезания водят началото си от много по-далеч: Пистата Circuit de Monaco е открита през 1929 г., като криволичещото малко над трикилометрово трасе е разположено по пътищата на малкото княжество. Първите автомобилни състезания - състезания за издръжливост като италианското Targa Florio, започнало през 1906 г. - също са се провеждали по обществени улици. Днес на уличните писти се провеждат не само състезания от Формула 1, но и други класове автомобилни състезания, като IndyCar и Формула Е, както и ретро състезания.

И тогава, и сега безопасността е проблем. В края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век няколко легендарни улични писти бяха известни с това, че бяха едновременно вълнуващи и опасни. Пистата "Монжуик" в Барселона, където се провежда Гран При на Испания, отпада от графика на Формула 1, след като през 1975 г. автомобилът на германския пилот Ролф Щомелен се врязва в публиката и убива петима зрители.

Днешната Гран При на Азербайджан, която от 2017 г. се провежда на пистата Baku City Circuit, предизвиква сравнения с тази в Барселона, със смесица от високоскоростни прави и тесни завои, които се вият през стария град на Баку от 12-и век, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Състезанието обаче привлича и спорове: Природозащитниците изразиха загриженост относно полагането на настилка върху историческите калдъръмени улици и потенциалното увреждане на средновековните постройки в близост. Освен това активисти за правата на човека критикуваха лидерите на F1, че работят с правителството на Азербайджан. "Говорим за страна с ограничени политически права и свобода на словото", казва Давид Гогишвили, изследовател от Университета в Лозана, който проучва въздействието на събитието върху жителите на града.

Гогишвили твърди, че изключителните нарушения, свързани с изграждането на пистата за Формула 1, които включват продължително затваряне на движението и допълнителни мерки за сигурност, са предоставили възможност на азербайджанските власти да засилят контрола си върху гражданския живот, превръщайки голяма част от града в "пространства на изключение", които нарушават правата на жителите. "Добавянето на полиция към една вече ограничена авторитарна среда позволява на централното правителство да демонстрира своите правомощия и ограничава правата на хората, които живеят на това място", казва той.

Тураб Теймуров, говорител на местния организатор Baku City Circuit, не отговори веднага на обажданията и съобщенията в социалните медии, търсещи коментар, а азербайджанското правителство отрича съобщенията за нарушения на човешките права. По-рано организаторите на състезанието заявиха пред местните медии, че Формула 1 е донесла значителни икономически ползи за азербайджанската икономика, особено за туристическата и транспортната индустрия: През първите четири години на събитието преките приходи се оценяват на 506 млн. долара. В изявление говорител на F1 заяви, че нейните събития носят икономически, както и социални и културни ползи за общностите домакини и че тя поставя "високи етични стандарти" за своите партньори.

Печеливша формула

Да вкараш състезание от Формула 1 в модерен град е трудна задача. В малкото Монако се монтират сглобяеми елементи, за да се създаде всичко - от гаражи до трибуни, включително сложна мрежа от пешеходни мостове, които помагат на жителите и зрителите да се придвижват. Всяка година правителството на Сингапур поема 60% от 150-те милиона сингапурски долара (112 млн. щатски долара), които струва провеждането на събитието на пистата Marina Bay Street Circuit, разположена на крайбрежието на града. Но приходите от туризъм и други източници покриват тази сума: Правителството твърди, че от 2008 г. насам Формула 1 е генерирала повече от 2 млрд. сингапурски долара (1,5 млрд. щатски долара).

"В Сингапур можеш просто да вдигнеш всичко - няма нито един забит пирон", казва Ярно Зафели, главен дизайнер на пистата за предстоящото през 2026 г. Гран При на Испания в Мадрид. "Не знам дали така е и на други улични писти, но в Сингапур, веднага след като състезанието приключи, пет часа по-късно, всичко е отворено."

Някои градове са по-оптимални за улични състезания, отколкото други. "Трябва да се осигури оформление, което да балансира между състезанията, зрителите и нуждите на бизнеса", казва Зафели. "Във Вегас структурата на обществения транспорт, гъстотата на населението и размерите са напълно различни от тези на място като Сингапур, което е по-скоро в европейски, отколкото в американски стил. Първата година е и най-трудната. Обикновено са необходими три години, за да се достигне до необходимото ниво."

За разлика от Гран Прина Лас Вегас, която се провеждаше точно по прочутата му ивица, Гран При на Испания в Мадрид ще се проведе на повече от 18 мили от центъра на града, близо до летището в Мадрид. Хибридната писта е проектирана да минава между изложбения център IFEMA и Валдебебас - незастроен район в близост до тренировъчната база на Реал Мадрид, който ще бъде превърнат в постоянна писта.

"Първоначално имаше огромен дебат да останем само на обществените пътища, но по този начин по-малко пречим на хората", каза Зафели. "Винаги трябва да следите за състезанията, но и за въздействието, което оказвате върху града, и да го сведете до минимум, доколкото е възможно."

Не всички са фенове

Извън пределите на Формула 1 уличните писти за други състезателни серии са посрещнати със смесени реакции от жителите на градовете.

През юли 2023 г. базираната в САЩ серия за серийни автомобили NASCAR, известна със своите овални суперспийд писти, навлиза в градския Среден Запад с първото си улично състезание, което е съсредоточено в Грант парк в Чикаго. Жителите се оплакват, че подготовката за състезанието е възпрепятствала достъпа до парка, а самото събитие е било съпътствано от проливни дъждове, прекъснати състезания и бавни продажби на билети. Но специалните шумозаглушители, които състезателите използваха, за да намалят шумовото замърсяване, изглежда свършиха своята работа и уличното състезание се завръща в Чикаго през юли тази година с обещания за по-малко смущения и повече икономически ползи.

Състезателните серии IndyCar, които, подобно на F1, включват състезатели на открити колела, се провеждат на шосейни писти във Финикс, Сан Хосе, Хюстън и няколко други града в САЩ. Гран При на Балтимор преживя типичната си дъга, като се провеждаше три години в града в Мериленд между 2011 и 2013 г. Макар че първото състезание беше добре прието от феновете, много жители на Балтимор се възпротивиха, когато временното трасе блокира достъпа до крайбрежната улица на града. "Бяха изсечени нелеп брой дървета", казва Дейв Трой, балтиморски писател и технологичен предприемач, който помогна за опозицията на събитието. "Не мисля, че са обмислили какво ще се изисква за подобно състезание."

Мястото на провеждане на състезанието в крайна сметка го провали, тъй като конфликтите с графика на конгресите в центъра на града доведоха до отпадането му от графика. Но други състезания издържат: В момента IndyCar е собственост на Penske Entertainment Corp. и има четири състезания на улични писти, включително в Торонто, Детройт и Лонг Бийч, Калифорния. (IndyCar не отговори на молбите за коментар.)

Перспективите на Формула 1 в Лас Вегас остават неясни. Службата за конгреси и посещения на Лас Вегас подписа договор за спонсориране на събитието от Формула 1 за три години, Кларк Кънтри в Невада предостави достъп до публичното право на преминаване за 10 години, а Liberty Media инвестира 500 млн. долара в изграждането на постоянен комплекс с падок. Но група собственици на бизнес, сред които и Бон, твърдят, че обмислят съдебни действия, за да получат компенсация за приходите, които според тях са загубили заради подготовката на състезанието през 2023 г. "Формула 1 е хубаво нещо, но не можеш да заемеш ивицата на Лас Вегас", казва Бон. "Не можете да засягате бизнеси като мен."

Говорител на Комисията на окръг Кларк не коментира потенциалния съдебен спор, но в изявление за местните медии от 21 февруари окръгът заяви, че ще работи за намаляване на въздействието на подготовката на състезанието за версията през 2024 г. Икономическото въздействие на състезанието върху региона ще остане гореща тема на местно ниво в хода на разработването на тези планове. Според доклада за икономическото въздействие, изготвен от организаторите на състезанието, посетителите са направили  561 млн. долара преки разходи, а събитието е генерирало близо 900 млн. долара общо икономическо въздействие.

В бъдеще разполагането на повече писти в градските райони или в близост до тях може да помогне за намаляване на значителния екологичен отпечатък на автомобилните състезания (който през 2019 г. възлиза на повече от 256 000 тона въглероден диоксид за Формула 1, като голяма част от него се дължи на пътувания и логистика). По данни на F1 половината от феновете, които са присъствали на Гран При на Холандия през 2023 г., са използвали обществен транспорт до наскоро разширената писта Зандвоорт например, а 30% са карали велосипеди.

Но крайморската писта, разположена в непосредствена близост до природен резерват на 15 мили от Амстердам, демонстрира и присъщите предизвикателства при смесването на моторните спортове и големите населени места: Организаторите на състезанието бяха изправени пред съдебни искове от екологични групи и жители на близките населени места заради шума и замърсяването с азот. Досега съдилищата са дали зелена светлина на бъдещи състезания.

Говорител на F1 заяви, че федерацията работи по няколко направления за намаляване на замърсяването, генерирано от състезанията, включително призовава отборите и организаторите на състезания да преминат към възобновяема енергия. Падокът на F1 в Сингапур например е покрит със слънчеви панели, а Международната писта в Бахрейн разполага със соларна ферма, която генерира повече от достатъчно енергия за захранване на Гран При на Бахрейн. Промените в правилата също така изискват до 2026 г. във всички автомобили от Формула 1 да се използва "100% устойчиво гориво", което означава, че то не може да добавя въглерод в атмосферата нито при производството, нито при изгарянето си.

Като цяло Формула 1 си е поставила за цел до 2030 г. да бъде с нулеви нетни въглеродни емисии. Това е цел, която може да бъде улеснена, ако автомобилните състезания, подобно на много други човешки дейности, се урбанизират.

"Един град може да бъде най-емблематичното място в света, но ако не може да приема хора по устойчив начин, играта приключва", казва Зафели.