Audi планира да придобие Sauber и да участва със собствен отбор във F1 от 2026 г.

VW даде зелена светлина на Porsche AG и Audi да участват самостоятелно във Формула 1 през 2022 г.

17:30 | 28 февруари 2024
Автор: Моника Реймунт, Сидарт Филип
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Премиум марката Audi на Volkswagen AG (VW) планира да изкупи отбора от Формула 1 на швейцарската Sauber Group, преди плановете ѝ да се присъедини към състезателната верига през 2026 г., твърдят запознати.

Audi придоби миноритарен дял в базирания в Швейцария Sauber през януари миналата година, като първоначалният план бе да достигне дял от цели 70%, при тогавашния главен изпълнителен директор Маркус Дюсман. Заубер е собственост на инвестиционната компания Longbow Finance, която помага за управлението на активите на династията Раузинг, фамилията, която стои зад Tetra Laval, една от най-големите компании за опаковане на храни в света.

След напускането на Дюсман и назначаването на неговия наследник Гернот Дьолнер, тези планове се промениха в края на миналата година в план за постигане на 100% собственост, каза едно от лицата.

Говорител на Audi е отказал коментар.

Миноритарният дял на Audi в Sauber е "важен етап по пътя към влизането на Audi във Формула 1 през 2026 г., за което Sauber Group ще бъде стратегически партньор на марката и неин заводски отбор", заяви говорител на Sauber. "В момента нямаме допълнителни коментари относно акционерната структура на отбора".

Инвеститори и автомобилни марки все по-често се опитват да придобият дялове в отборите от Формула 1, които в миналото се разменяха за едва 1 паунд и бяха притежание на богати фенове на състезанията, които с удоволствие субсидираха спорта, известен повече със своите емоции, отколкото с финансовата си възвръщаемост.

Канадският милиардер Лорънс Строл наскоро продаде дял на американската компания за частен капитал Arctos Partners, която има дялове и в собственика на Бостън Ред Сокс и футболния клуб Ливърпул Fenway Sports Group, оценявайки отбора от Формула 1 на около 1 млрд. паунда (1,3 млрд. долара).

Ford Motor Co. също се завръща навреме за 2026 г., връщайки се във Ф1 повече от две десетилетия след отпадането си, след като сключи сделка с Red Bull в началото на 2023 г.

VW даде зелена светлина на Porsche AG и Audi да участват самостоятелно във Формула 1 през 2022 г. В момента Audi изгражда своя обект в Нойбург, като по проекта работят над 220 служители. Audi придоби миноритарен дял в Заубер през януари миналата година, но отказа да коментира размера или цената, платена за дела.

Опитът на Porsche да влезе във Формула 1 скоро се провали, след като прекрати продължилите месеци преговори с Red Bull GmbH като потенциален партньор.

Шефът на развойната дейност на Audi Оливер Хофман е готов да се оттегли и да поеме проекта за F1, казаха хората, които помолиха да не бъдат назовавани, тъй като обсъждат поверителна информация. Очаква се през следващите две до шест седмици да бъде изготвен и оценен кратък списък с кандидати за заместник на Хофман, каза един от източниците.