Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

В България се произвеждат нови сърф дъски с технологии от авиосектора и Формула 1

Момчил Михайлов, член на борда и акционер във F4 Foils Европа, в "Бизнес старт", 18.11.2022

14:55 | 18 ноември 2022
Обновен: 16:42 | 18 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

В България се произвеждат нови дъски за водни спортове, както специални хидрофолиа, чрез които сърфистите се издигат над вълните. Спортът доста се промени в последните няколко години и част от популяризацията му се дължи на намаляването на стойността на оборудването, а също и на факта, че самото оборудване физически по-лесно се понася от потребителите - по-лесно се управлява и пренася. Това коментира Момчил Михайлов, член на борда и акционер във F4 Foils Европа, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Идеята за новия клас спорт "уинг уинг" ("уингфойл" или "фойл сърф") набира скорост след America's Cup преди четири-пет години, когато за пръв път при яхтите се използват хидрофолиа. Те изнасят цялата яхта над въздуха и така се намалява съпротивлението. Тази идея се пренася много бързо и към уиндсърф и сърф категорията, обясни гостът. "Това правим и ние. Към борда, под дъската се монтира приставка и под него е самото фолио, което прилича и работи като самолет - може да ви вдигне над водата, можете да слезете под водата, може да се скача и да се правят всякакви акробатики. Но понеже съпротивлението на водата е много намалено, то и физическото натоварване е много по-малко, а възможностите, като динамика и това, които може да постигне човек, са много интересни".

Компанията F4 Foils започва производствената си дейност в Азия, предимно в Китай и Тайван, но през последните 12 месеца прави сериозни инвестиции в София, като отправя поглед и към Черноморието, където има традиция в индустрията за изграждане на водоплавателни съдове.  

"Започваме да строим по-голяма фабрика, но за момента използваме цехове в близост до летището в София, където се извършва производството на матриците и на първата част от изделията. За дъските ще бъде изградена нова, по-голяма производствена база. Двата варианта, които се разглеждат е тя да бъде на Южното Черноморие, където по принцип има такава индустрия - правят се лодки, катамарани, преди са правени дори противоминни плавателни съдове. Другият вариант е в индустриалните райони между Горна баня и летището. Производството е голямо, обемите са големи и трябва да има транспорт, както и лесен достъп на служители. Това са основните фактори, които гледаме към момента". 

На въпроса дали в момента компанията извършва цялостна релокация на производството си от азиатските държави, в които в момента работи към България или по-скоро говорим за разширяване на бизнеса гостът каза, че по-скоро е комбинация от двете. "Трудно е да се откъсне всичко и да се премести. Това създава много затруднения и крие много рискове, затова е безсмислено. Всяка година моделите се променят, технологиите се развиват и оптимизират, навлизат нови неща".

"Идеята, върху която стъпваме е първо да пролазим, след това да започнем да ходим, за да можем в последствие да тичаме. През последната година "пролазвахме", а сега започваме да ходим. Това, което правим в момента, е, че при излизането на нови модели и модификации те започват да се правят в България. Самите сърф дъски и уинг-уинг дъски ще бъдат произвеждани изцяло в България 100% още от самото начало".

Тази година е трудно да се каже колко дъски ще продадем заради състоянието на световната икономика, каза Михайлов. "Въпреки че сме калифорнийска фирма, 80% от пазара ни е в Европа. Уинг-уинг е най-бързо растящият воден спорт в историята на водните спортове и се очаква на световно ниво пазарът да надхвърли 350 млн. долара само за дъски в рамките на 12-те месеца на следващата година". Общо обемът на водната индустрия - уиндсърф, кайт, уинг-уинг (фойл сърф), падълбординг, SUP и др. - е над 3,5 млрд. долара.  

"При хидрофолиата държим над 50% в сегмента на сърфа, в уинг-уинг, където навлязохме преди година целта ни е догодина да контролираме над 10% от пазара". 

За дъските все още само спонсорираме нашите състезатели, които ползваха и развивахме прототипите в последната година, уточни събеседникът.

По думите му ръстът на инфлацията се отразява изключително силно на производството, като някои от ключовите съставки, които се влагат в него, са покачили цената си с 87%, като в някои случаи се чака за доставка 12 месеца. За щастие компанията е успяла да се възползва от кризата около пандемията и да закупи голяма партида материали, изписани от авиоиндустрията. В авиацията, обясни Михайлов, има тежки и значително завишени срокове за годност на използваните материали. Този ход ще позволи на компанията да запази продажните си цени, въпреки масовото поскъпване на материали, "за да не прехвърляме инфлацията и високата стойност на карбона към крайните потребители".

"Направихме си "карбонов" хедж фонд".

Отборът на F4, който току що се е върнал световен шампионат в Япония има около 20 състезатели, като четирима от тях са се класирали в топ-10 на световния шампионат тази година, сподели Михайлов. "Хубавото е, че всички, които бяха на шампионата миналата седмица, бяха с оборудване, произведено в България. Това е един сериозен резултат. Самият спорт е много интересен. Имаме и сериозни постижения на уиндсърф шампионатите. Сега ние сме шампиони на Великобритания, шампиони на Нидерландия, втори сме във Франция. Държим световния рекорд за скорост с хидрофолиа. Уинг-уинг е втората област в която жънем успехи, а това най-бързо растящия сегмент на пазара и ние ще се фокусираме точно там. Основната ни цел е разширяване на бизнеса, но също и да постигаме сериозни спортни резултати, както миналата седмица в Япония". 

Какви технологии се използват за направата на дъските и хидрофолиата? Кои технологии са взети от авиоиндустрията и Формула 1 и ядрената индустрия? Какви са разместванията в акционерната структура на компанията в последните месеци? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.