Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Технологиите за промяна на климата съществуват, но ефектът им може да е опасен

Симеон Матев, климатолог "Футуризъм", 29.06.2023 г.

21:32 | 13 юли 2023
Обновен: 17:34 | 14 юли 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Климатът на Земята винаги е преминавал през различни цикли, но през последните 150 години има устойчива тенденция на затопляне. За цялата история на планетата ни температурата никога не е била по-ниска със 7-8 градуса или по-висока с 4-5 градуса от сегашната, но основният проблем е в скоростта на тези промени. Хората разполагат с технологии, които биха могли да повлияят на климата, но това не е препоръчително, защото ефектите от тези промени не са изучени и могат да са много опасни. Това каза Симеон Матев, климатолог и асистент по климатология в катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ на Софийския университет в предаването "Футуризъм" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Антон Груев.

Климатът не е константа и е нормално той да се променя и това зависи от много фактори. Затова е нормално той да се променя с различна скорост на различни места. За последните 30 години, Европа се затопля най-бързо. Арктика обаче се затопля още по-бързо. Конкретно там се способства от намаляващата и изчезващата подстилащата ледена повърхнина, която отразява слънчевата радиация. Когато няма сняг, радиацията нагрява директно земята, а тя пък нагрява въздуха над себе си и затова там затоплянето е по-бързо, отколкото в други части на земята, каза Матев. 

Той все пак добави, че има зони около Екватора, където тенденцията в последните години е към понижаване на средните температури с около 1 градус, но повишаването на температурите на останалите места е много по-голямо. 

Матев каза, че обикновеният човек трудно усеща тази промяна, но виждаме, неща, които ни се струват необичайни или ненормални.

„Именно това е ключът към климатичните промени. Случват се процеси и явления на места, на които не е било обичайно да се случват.

Пример за това са силни гръмотевични бури в задполярния кръг. За последните 30-40 години това беше необичайно, докато сега става почти закономерно на полярната окръжност през лятото да има гръмотевична буря.“

Климатологът посочи, че откакто има живот на Земята от около 4,5 млрд. години, температурата на планетата е относително стабилна и че проблемът не е в затопляне с около градус и половина по Целзий, а че до сега не е установен период, в който температурата да се е променила с толкова много.

“Един градус може да звучи малко, но всъщност е много, защото това е осреднена температура. В някои части на планетата тази промяна е 4-5 градуса. И ако 1 градус е нищо, 4-5 вече е много и оказва съществено влияние е само на хората, а на природата.“

На въпрос справедлив ли е климатичният преход и има ли климатична справедливост, Матев посочи, че този въпрос разкрива огромните неравенства между обществата по света. Все пак той посочи, че на последната среща по въпросите на климата COP27 е бил създаден Фонд за климатична справедливост, който да обезпечава най-засегнатите от климата държави.

Кои сфери от живота на хората са засегнати в днешно време и кои ще бъдат засегнати в бъдеще? Има ли климатични бежанци или това е термин, който се преекспонира? Какво е соларно геоинженерство и това ли е бъдещето на борбата с промените в климата?

Вижте цялото интервю във видеото

В предаването може да научите и защо НАСА затвори 4-ма астронавти в специална база за една година, има ли бъдеще в засяването на облаци за увеличаване на валежите над определени региони и още теми от науката.

Всички гости на предаването „Футуризъм“ можете да намерите тук.