Климатът е новата криптовалута за корпоративно ребрандиране

Трикът с имената на дот-ком не издържа и десетилетие. Но зеленият ребрандинг работи, повече или по-малко, вече 20 години

19:00 | 10 април 2024
Автор: Марк Гонглоф
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Забавно е, че по време на бума на дот-ком и криптовалутите компаниите, които преди това не са били свързани с дот-ком или криптовалути, добавяха тези термини към имената си и наблюдаваха как цените на акциите им се покачват. Може би най-големият пример за това е Long Island Ice Tea Corp., която през 2017 г. се ребрандира като Long Blockchain Corp. с обещанието да премине от производство на Arnold Palmers към производство на криптовалути. Това доведе до рали от 300%, години на разследвания и липса на крипто.

В това, което може да е обнадеждаващ знак за климата, ако не и за инвеститорите, се оказва, че екологичното ребрандиране също може да движи цените на акциите. Компаниите, които са си дали нови имена, "вероятно предизвикващи устойчиви настроения у инвеститорите" между 2000 и 2022 г., се радват на еднодневна възвръщаемост от средно 15%, според ново проучване на Института за финансови изследвания Leibniz Institute for Financial Research SAFE.

Терминът "устойчиви настроения" се отнася до убеждението, че дадена компания по някакъв начин се занимава с устойчивост. Сред най-често използваните думи в новите наименования са "зелен" (избягалият фаворит), "вода", " слънчев", "околна среда", "вятър" и "естествен".

(Най-емблематичното ребрандиране в проучването е превръщането на Brooklyn Cheesecake and Dessert Co. в Meridian Waste Solutions Inc. през 2015 г. Вицовете на практика се пишат сами, така че няма да се опитвам; но това беше реална бизнес промяна, включваща скучен холдинг със забавно име).

Във всеки случай, тук има няколко важни забележки:

Първо, ефектът действа само върху компании, които никога преди това не са били екологични. В противен случай инвеститорите не бяха достатъчно изненадани, за да реагират. Например, когато преди три години Capstone Turbine Corp. се превърна в Capstone Green Energy Corp., цената на акциите на практика не се промени. Компанията вече произвеждаше микротурбини за разпределени енергийни системи, които често се захранват от възобновяеми енергийни източници, и беше започнала да се занимава с други чисти технологии. Промяната на името имаше смисъл. (По същия начин Brooklyn Cheesecake and Dessert вече се занимаваше с отпадъци, когато промени името си. С удоволствие бих видял анулиран чек, издаден на "Brooklyn Cheesecake and Dessert Company", в който в графата "бележка" е записано "извозване на боклука").

Второ, ефектът върху цените на акциите се обръща с предразсъдъци, ако компаниите се държат като Long Island Blockchain и така и не се заемат да направят зелените неща, обещани в промяната на името им. Според проучването месечната възвръщаемост на такива компании е средно с 10% по-ниска, отколкото преди ребрандирането им. Оказва се, че инвеститорите могат да бъдат заблудени от "greenwashing" за кратко, но стават доста ядосани, след като го открият.

Това е в съответствие с резултатите от друго скорошно проучване на Университета на Флорида, което установи, че компаниите, изправени пред високи климатични рискове, са наказвани от пазара само ако не са се опитвали да се справят с проблема. С други думи, игнорирането на изменението на климата е лош капитализъм.

Именно това дава известна надежда за климата. В ерата на републиканците, които при всяка възможност нападат инвестициите, основани на екологични, социални и управленски фактори, като често насочват гнева си по-специално към климата, хората са склонни да гласуват срещу тях с доларите си. Способността на зеления преход да привлича капитал въпреки политическите търкания е силна страна.

Тази сила напоследък е под въпрос. Инвестициите в ESG започнаха да се представят по-слабо от индекса S&P 500, засегнати от политическата реакция и нарастващите лихвени проценти, които правят капиталоемките зелени проекти по-малко привлекателни. Според BloombergNEF инвеститорите и правителствата са вложили 1,8 трилиона долара във възобновяеми енергийни източници през миналата година, но това все още е далеч под необходимите 4,8 трилиона долара годишно от сега до 2030 г., за да се помогне на света да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г.

В същото време инвеститорите доказаха, че са готови да понесат известна финансова болка в замяна на удовлетворението от притежаването на инвестиции в областта на ESG. Проучване на Харвардското бизнес училище от 2022 г. установи, че те ще платят 20 базисни пункта повече на година, за да инвестират в ESG фонд.

Съществува риск инвеститорите да предоставят капитал на "greenwashing" компании, които се възползват от тези настроения. Но този риск пада главно върху всеки, който е достатъчно небрежен, за да не провери два пъти дали компанията, която току-що е променила името си на Nature's Environmental Green Bounty Inc. не е всъщност въгледобивна компания. Пазарът бързо ще премине към по-зелени "пасища".

Трикът с имената на дот-ком не издържа и десетилетие. Но зеленият ребрандинг работи, повече или по-малко, вече 20 години. Все по-топлият и хаотичен климат само повишава спешността на света да хвърля повече пари за смекчаване и адаптиране към проблема. На практика всяка компания в крайна сметка ще трябва да стане зелена, независимо от името си.

Марк Гонглоф е редактор и колумнист на Bloomberg, който се занимава с проблемите на изменението на климата. Преди това е работил за Fortune.com, Huffington Post и Wall Street Journal.