Индия прогнозира горещини, които застрашават живота и електроснабдяването

Графика на деня, 06.04.2024 г.

11:00 | 6 април 2024
Обновен: 12:37 | 7 април 2024
Автор: Патрик Парижа,Раджеш Кумар Сайн

Индия прогнозира по-високи от обичайните температури през следващите месеци, което повишава риска от недостиг на вода, щети по реколтата и по-голямо използване на въглища за избягване на прекъсвания на електрозахранването в най-многолюдната страна на планетата.

През тримесечния период, приключващ на 30 юни, се очакват горещи вълни в продължение на 10-20 дни в различни райони, при норма от 4-8 дни, заяви на брифинг в Ню Делхи в понеделник Мрутюнджай Мохапатра, генерален директор на Индийския метеорологичен департамент. По думите му в повечето части на страната е възможно максималните температури да са над нормата.

Прогнозата идва в момент, когато най-голямата демокрация в света се подготвя за провеждането на избори между средата на април и началото на юни - период, в който живакът в термометрите често надхвърля 45 градуса по Целзий. Възможно е да има по-голяма заплаха за човешкия живот, тъй като топлинните удари, които всяка година убиват десетки хора в южноазиатската страна, могат да засегнат участниците в политическите митинги.

Изменението на климата прави Индия уязвима на екстремни метеорологични явления, като страната с население от 1,4 милиарда души е изправена пред все по-чести наводнения, циклони, суши и горещи вълни. Парещото слънце не само ще намали наличността на питейна вода, но и ще изчерпи влагата от почвите, което е потенциална заплаха за някои летни култури като бобови и маслодайни. Град Бенгалуру, в който се намира индустрията за ИТ услуги, чиято стойност е 194 млрд. долара, вече се бори с недостига на вода.

Въздействието върху посевите от зимна пшеница обаче вероятно ще бъде ограничено, тъй като растенията са узрели и в много щати жътвата е започнала. Голямото производство, както прогнозира правителството, може да накара властите да облекчат ограниченията за износ, които са в сила от 2022 г. насам.


Пиков недостиг на електроенергия в Индия/ Електроснабдяването в Индия се бори да отговори на нарастващото търсене

Прогнозите за времето ще окажат по-голям натиск върху енергийните компании. Пиковото търсене на електроенергия, което се очаква да нарасне до рекордните 250 гигавата това лято, може да се увеличи още повече, ако горещите вълни продължат. Министерството на енергетиката поиска от централите да продължат да внасят въглища, за да компенсират евентуалния недостиг на местни доставки.

Резервите от въглища, които осигуряват около три четвърти от производството на електроенергия, в електроцентралите са нараснали с 38% през последната година и могат да стигнат средно за 18 дни, сочат данни на Министерството на енергетиката. Въпреки това запасите са под задължителните нива.