Инфлацията в еврозоната се забави с повече от очакваното и доближава целта на ЕЦБ

През февруари потребителските цени са нараснали с 2,4% на годишна база, което е спад спрямо 2,6% през февруари, в съответствие с модела на Bloomberg Economics Nowcast

13:10 | 3 април 2024
Обновен: 13:13 | 3 април 2024
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в еврозоната се забави повече от очакваното, което потвърждава перспективите за намаляване на лихвените проценти от Европейската централна банка през юни.

През февруари потребителските цени са нараснали с 2,4% на годишна база, което е спад спрямо 2,6% през февруари, в съответствие с модела на Bloomberg Economics Nowcast. Анализаторите прогнозираха забавяне до 2,5%. Показателят, изключващ променливите елементи като храните и енергията, също се понижи повече от очакваното - до 2,9%.

Инфлацията в еврозоната се забави с повече от очакваното

Докладът допълва доказателствата, че политиците са напът да върнат инфлацията към целевото равнище от 2%, което ще им позволи скоро да намалят част от рестрикциите, необходими след като ръстът на цените скочи до двуцифрени стойности. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард даде сигнал за първо намаление през юни - информирана от нови прогнози и актуална информация за растежа на заплатите през първите месеци на годината.

По-голямата част от Управителния съвет, включително служители от Германия, Франция и Испания, подкрепиха този график, като малцина се надяват на по-ранна стъпка.

Инфлация в еврозоната през март

Икономистите и паричните пазари са настроени еднакво, като предполагат, че трябва да се случи нещо крайно неочаквано, за да се промени курсът.
След доклада за инфлацията трейдърите започнаха да залагат на възможностите за намаляване на лихвените проценти през тази година, като определиха три намаления с четвърт пункт, започващи през юни, а вероятността за четвърто е около 60%. За сравнение, преди решението за паричната политика миналия месец бяха предвидени цели четири намаления.

Макар че прекъсванията в корабоплаването в Близкия изток не се отразиха много на инфлацията в Европа, нито срутването на мост до едно от ключовите пристанища в САЩ, повишаването на заплащането в 20-те страни от еврозоната все пак би могло да предизвика повишаване на цените.
Главният икономист на банката Филип Лейн настоява, че увеличението на заплатите трябва да продължи да намалява, за да обмисли отмяна на някои от предишните повишения на ЕЦБ.

Макар че ключовият измерител на възнагражденията показа известно забавяне в края на 2023 г., заплатите продължават да се увеличават с над 4%. Това поддържа ценовия натиск в сферата на услугите, където трудът оказва изключително голямо влияние върху крайните разходи.

В повечето страни от еврозоната инфлацията все още е над 2% | Промяна в потребителските цени през март (г/г)

Инфлацията в този сектор остана на равнище от 4% през март, докато темпът на инфлация при промишлените стоки извън енергетиката спадна до 1,1%.
В целия регион тенденциите също се разминават. Испанската инфлация се ускори, след като правителството премахна част от подкрепата, въведена за ограничаване на енергийните разходи, а в Италия също се наблюдаваше повишение. Същевременно данните в Германия и Франция показаха, че инфлацията намалява за трети месец.

Подобни тенденции затрудняват определянето на оптималния път след първоначалното намаляване на инфлацията от страна на ЕЦБ. Политиците вече пренасочиха известно внимание към обсъждане на темпа на следващите стъпки, макар да настояват, че в крайна сметка икономическите данни ще решат.
Лагард също казва, че ЕЦБ ще реагира на новата информация, когато тя постъпи. "Това означава - каза тя миналия месец, - че дори след първото намаление на лихвения процент не можем предварително да се ангажираме с конкретна траектория на лихвения процент".