Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Инфлацията трябва да бъде овладяна на всяка цена, въпреки политическите сътресения

Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет на Република България, в "Бизнес старт", 02.04.2024

10:45 | 2 април 2024
Обновен: 10:46 | 2 април 2024
Автор: Галина Маринова

Надяваме се част от евроскептицизмът, който се опитва да се промъкне в Европа, да бъде преодолян и ние да продължим по пътя си напред като пълноценен член на ЕС. Въпреки политическите турбуленции в България надеждите са да се овладее инфлацията в рамките на годината, защото това е един от критериите за приемането на България в еврозоната.  Това каза Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет на Република България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Ние, като представители на организираното гражданско общество - работодатели, синдикати и граждански организации, наистина се надяваме тази политическа турбуленция да не се отрази на стъпките, които България е предприела по отношение на влизане в еврозоната, защото последните няколко години, бидейки част от механизма ERM II, с доста сериозна преговорна готовност още преди три години, сме почти на ръба да извървим последните стъпки. За съжаление ни остава още малко". 

Това, което се очаква от тук нататък, е, след като мине общественото обсъждане на закона за еврото, да бъде приет в парламента и да продължи подготовката по цялата нормативна база и т.нар. техническа подготовка на институциите. 

Като положителен знак гостенката вижда фактът, че много от препоръките, които съветът е давал в свои анализи, вече се прилагат - дълъг период на обозначаване на цените в евро и в лев, добра комуникационна кампания. "От тук нататък вече се очаква да има активност по отношение на въпроси, които имат гражданите. Особено когато става въпрос за уязвими хора, за хора, които имат по-труден достъп до конвенционалните канали за информация, особено за по-възрастните хора в малките населени места. При тях трябва доста специфична работа с местните власти, с "Български пощи", които ще имат ангажимент, защото в голяма част от страната, където няма клонове на банки, самата обмяна на средствата ще става през "Български пощи".

"Разбира се, най-важната стъпка ще е по отношение на изпълнение на бюджета и на това как България ще може да се справи с инфлацията през тази година, защото това е един от критериите". 

Политическите рискове пред бизнеса продължават да са големи и в контекста на предстоящите европейски избори, подчерта Русинова. "Това, което виждаме на територията на цяла Европа е доста сериозна дезинформация, доста сериозна пропаганда срещу демократичните ценности на Европа".

За това е особено важно да се гласува на европейските избори, да сме активни и да изразяваме своята сериозна гражданска позиция за бъдещето на Европа, добави гостенката. Само така Европа ще може да продължава да отстоява своите ценности за свободно движение на пазари и хора в рамките на европейската икономическа общност. "От избирателната активност и от това какъв ще е профилът на депутатите, които всяка една страна-членка на ЕС ще избере, ще зависи обликът на следващия Европейски парламент и съставът на следващата Европейска комисия. А България трябва да преговаря именно с тези институции за еврозоната и Шенген". 

Какви са шансовете на страната ни да овладее инфлацията в рамките на предстоящата година, която преминава под знака на политическите турбуленции? Какви са механизмите, чрез които страната ни може да овладее инфлацията успешно? Какви са конкретните ползи за българската икономика и за различните сектори от приемането на еврото? Съществуват ли рискове пред инвеститорите и какви? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.