В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Препоръките на МВФ за България не отговарят на икономическата ни реалност

Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ и БРАИТ, „В развитие“, 28.03.2024 г.

16:00 | 28 март 2024
Обновен: 15:11 | 1 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Основните послания от доклада на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) са, че България харчи над това, с което разполага. Съветите на техните икономисти може да са добри по принцип, но са откъснати от реалността и това, което трябва да се случи за развитието на една икономика. Това коментира Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ и БРАИТ в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

МВФ трябва да се съсредоточи върху това, което умее: да съживява икономиките, катастрофирали заради грешки на техните политици, както стана у нас през 1997 година, каза Димитров.

Ако един лекар може да съживи човек в травматологията, това изобщо не значи, че същият лекар е най-подходящият човек да дава съвети как този човек да се развива до края на живота си.  

Развитието на една икономика е нещо съвсем различно от нейното спасяване, затова кратки съвети като "Махнете плоския данък", "Махнете максималния осигурителен доход", "Нека да вземем от богатите, за да дадем на бедните", не са точно икономически, а по-скоро политически, допълни той. 

Димитров каза, че организациите, които представлява вече са изразявали същата критика за прекомерни разходи, която сега МВФ отправя към България. В същото време смята, че евентуално увеличение на данъците не би било добра идея.

Отлагането на влизането на България в еврозоната заради инфлацията според Димитров не е добро обяснение и препоръча да се сравнят по този показател страните в и извън еврозоната. Друг проблем според него е изпълнението на поставената цел за 3% ръст на БВП на България.

„Няма как да постигнем такъв растеж на БВП. Просто няма как да стане. Всичките ни партньори в Западна Европа са близо до 0% ръст, а Германия е в техническа рецесия от близо година. Ние няма как магически да растем, когато всичките ни партньори не растат.“

Тревожи ли се бизнесът от предстоящите избори? Ще успее ли България да изпълни инфлационния критерий за влизане в еврозоната?

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.