Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бизнесът в България много се вълнува от енегийния преход и интересът е огромен

Цанко Арабаджиев, Член на УС и Изпълнителен Директор на Българската банка за развитие, в "Бизнес старт", 27.03.2024

12:15 | 27 март 2024
Автор: Галина Маринова

Бизнесът в България става все по-отворен към инвестиции в чиста енергия. В Българската банка за развитие интересът от страна на малките и средни фирми за финансиране на такива проекти е огромен. Хората и бизнеса много се вълнуват от този енергиен преход, като припознават инвестицията във възобновяема енергия като изключително добра. Това каза Цанко Арабаджиев, Член на УС и Изпълнителен Директор на Българската банка за развитие, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. Арабаджиев е един от участниците в събитието Energy of tomorrow, което ще се проведе на 28 март 2024 година в Интер Експо Център, зала „Витоша“.

Енергията на бъдещето, алтернативните и зелени начини за добив на енергия, ефективното ѝ използване и трансформирането на класическите модели за добив на енергия са теми с огромно значение за развитието на бизнеса и обществото ни. За втора поредна година Energy of tomorrow  ще се фокусира върху решенията за зелена енергия, енергийна ефективност, ESG политики и търговията с енергия. Събитието на Investor Media Pro ще предложи на присъстващите и обособена експо част, в която компаниите ще могат да представят своите енергийни и технологични решения.

"По пътя си към енергията на бъдещето все повече и повече се отдалечаваме от изкопаемите горива. Вече съществуват множество решения, включително и някои много напредничави, като решенията, свързани с използването на водород. А Китай вече строи орбитална соларна станция с огромни панели, като идеята е да генерират денонощно енергия, която да се изпраща на Земята. Има и много други експериментални модели, които са в различна фаза на развитие". 

Няма ясен отговор на въпроса каква ще бъде енергията на бъдещето, но тя ще бъде доста по-щадяща, опазваща ресурсите и не толкова замърсяваща, колкото сме свикнали да бъдат подобен тип технологии. Българският бизнес става все по-отворен към новите начини за добиване на енергия, добави гостът. "Хората и бизнеса много се вълнуват от енергийния преход".

Хубавото е, че изграждането на съоръжения за производство на зелена енергия става все по-достъпно, особено при енергията, произвеждана от слънце и от вятър. До скоро те трябваше да бъдат тежко субсидирани, но сега секторът се развива на пазарен принцип и инвестицията в зелена енергия се възприема като изключително добра, сподели Арабаджиев. 

Очакванията ми за събитието Energy of tomorrow е да се получи един смислен дебат за бъдещето на енергетиката в България и да може бизнесът да разбере какви смислени решения има и къде би могъл да ги намери. Българска банка за развитие е естествен партньор на подобни инициативи. Ние имаме не малък брой програми, които са насочени само в тази посока. "Имаме, например, специална програма за финансиране на компании, които искат да изградят инсталация за производство на енергия от възобновяеми източници. Към този момент имаме десетки клиенти. Финансирали сме 40 мегавата, които не изглеждат много на фона на портфейлите на останалите банки, но хубавото при нас е, че става дума за много на брой малки проекти". 

"Това е една много лесна, утвърдена програма, която се движи по бърза писта".

Отделно имаме специална програма във връзка с Оперативната програма, където има мерки за енергийна ефективност - ББР може да финансира до 100% и след това, когато се получи грант от ЕС, финансирането да се погаси до някаква степен, добави гостът. "Миналата година подписахме договор с Европейската инвестиционна банка, според който ББР може да ползва финансиране в размер на 350 млн. лева, от които над 20% задължението ни е да бъдат в зелени проекти". 

"Дори и в момента всеки четвърти проект в банката е зелен. 25% от портфейла на банката е финансиране на проекти за възобновяеми енергийни източници, някакъв тип енергийна ефективност на производството или друго, свързано с по-добро усвояване на ресурсите и по-голяма енергийна ефективност. Възможности има. Ние сме добър партньор на бизнеса и за нас е много важно да надградим постигнатото и все повече хора да разбират, че има възможност за подобен тип финансиране". 

По InvestEU малко по-късно през годината ще стартираме портфейл от над 2 млрд. лева през търговските банки, който има значителна зелена компонента, обясни гостът. "Има прозорец, през който може да се кандидатства за финансиране при облекчени условия - намалено обезпечение, по-дълъг срок на кредитите".

Варианти наистина има много и ще съм много щастлив ако всички бизнеси, които искат да се развиват в тази посока се свържат с нас, припознаят ни за партньори и да видим какво можем да направим заедно в този период, подчерта Цанко Арабаджиев. 

Към момента предпочитаните от българския бизнес технологии за производство на зелена енергия са вятърните и соларните централи, защото те са по-достъпни и нямат нужда от субсидиране за разлика от водорода и батериите, които все още са сравнително скъпи. При тях "без елемент на грант, на практика сметките не излизат", коментира Арабаджиев. "Напълно нормално е към момента интересът към слънце и вятър да е по-силен. Но получаваме и доста запитвания по различни програми за инсталиране на батерии, което все още е сравнително нова технология. Благодарение на гранта, който се предвижда по няколко програми на Министерството на енергетиката, това също започва да става привлекателно за бизнеса". 

"Имаме един експериментален проект, който сме финансирали съвместно с БАН, за една мобилна водородна станция. Това все още е екзотика, но аз много се надявам, че след 5-6 години това ще бъде новото нормално. (...) Възможности има и ние сме насреща, за да правим проектите заедно". 

Подобен тип устойчиви проекти са "много привлекателни за банките", точно поради тяхната предвидимост, добави гостът. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.