Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Инвестициите в декарбонизация ще бъдат $10 трлн. годишно до 2030 г и само ще растат

Тодор Гигилев, технологичен предприемач и основател на "Dreamix", "Футуризъм", 22.02.2024 г.,

21:31 | 22 февруари 2024
Обновен: 18:01 | 23 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Намаляването на въглеродните емисии или декарбонизацията е от огромно значение, а около това твърдение се обединяват огромна част от световните учени. Показателно е, че на последната среща по въпросите на климата COP28 в Дубай държавите взеха решение се обединиха около това, че трябва да има забрана за използване на изкопаеми горива. Технологиите в сектора ще привличат $10 трлн. до 2030 година, като тази сума единствено ще се увеличава. Това каза технологичният предпримач и основател на Dreamix Тодор Гигилев в предаването "Футуризъм" с водещ Антон Груев.

Няма сектор, който да не бъде засегнат от стремежа за намаляване на въглеродните емисии.

„Ако разгледаме икономиката като една маса, която има четири крака, те са най-важното, за да стои икономиката стабилно. Имаме енергетиката, добивната индустрия, транспортът и финансовата индустрия“.

Производството на всякакви стоки и услуги, строителството и агросекторът също ще бъдат обект на сериозни промени, каза още предприемачът. Той отбеляза, че тази промяна вече се случва и в България, а страната ни е била на второ място по декарбонизация на енергетиката си за части от 2023 година.

Банковият и финансовият сектор също играят голяма роля, като през миналата година са емитирани устойчиви облигации за 900 млрд. долара. Това са пари инвестирани в Зеления преход.

Гигилев посочи, че в момента инвестициите в екологични технологии са 1,5 трилиона долара годишно, а до 2030 година се очаква те да достигнат 10 трилиона.

Той даде пример за свой партньор в Англия и разказа, че компаниите там вече се съревновават да станат лидери в сферата на устойчивостта, независимост дали става дума за производство на мебели, дрехи или транспорт.

„Тези компании казват: аз искам да съм разпознат като лидер. Защо? Защото, ако аз съм лидер в една индустрия, първо към мен ще се обръщат най-иновативните компании и ще си купуват най-скъпите стоки в моя бранш и сегмент. На второ място много компании ще се обръщат към мен заради ноу-хау, но и за да купят моите технологии. Това е битка на иновации, не само на краен продукт и тук е мястото България да се включи активно и да стане бенефициент от тези промени, а не само да купуваме от чужбина.“

Най-големите пристанищни оператори в Нидерландия вече работят за развитие на водородната си инфраструктура, защото това е технология, която ще помогне за намаляване на емисиите в икономиката.

Относно последиците от забавяне на декарбонизацията, Гигилев каза, че една от тях ще бъде така наречената климатична миграция. Екип на британския учен сър Дейвид Атънбъро е изчислил, че техният брой може да достигне 1 милиард души.

Кои са най-големите предизвикателства пред декарбонизацията? Какви ще бъдат другите последици от липсата на декарбонизация и с какъв темп се случва този преход?

Целия коментар гледайте във видеото.

В предаването вижте още: Изследователи са постигнали значителен напредък в разработването на "универсална компютърна памет" - революционна технология, която е на път да замени както оперативната, така и флаш паметта, за първи път на повърхността на астероид е открита вода, което дава представа за разпространението на водата в Слънчевата система, ново проучване показва, че лекарството абатацепт, което се използва за облекчаване на симптомите на ревматоидния артрит, може и да предотврати появата му,учени разкриха тайната на една от най-интересните вкаменелости.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.