Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българският агробизнес може да догони най-големите в сферата на високите технологии

Проф. Теодора Георгиева, директор на магистърската програма „Иновации и дигитална трансформация на агробизнеса“, СУ, в "Бизнес старт", 27.03.2024

12:55 | 27 март 2024
Обновен: 13:46 | 27 март 2024
Автор: Галина Маринова

Дигитализацията предоставя много възможности, но изправя агросектора и пред много предизвикателства. Въпреки това, благодарение на съвместната работа между наука и бизнес България има шанса да се изравни с най-големите. Български земеделски предприятия вече внедряват най-новите постижения в световен мащаб, които са съизмерими с постиженията в САЩ и с тези на европейските лидери. Нашите земеделци имат възможност да се радват на технологии, които са на най-високо равнище. Това каза проф. Теодора Георгиева, директор на магистърската програма „Иновации и дигитална трансформация на агробизнеса“, СУ , в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Второто издание на Академия "Иновации в агробизнеса: готови за бъдещето" се провежда на малко необичайно за агробизнеса място - в Литературен клуб "Перото" на НДК, но идеята на организаторите е преди най-активния земеделски сезон да се срещнат на едно място всички участници в екосистемата на агробизнеса и да се подчертае, именно чрез провеждането на подобни събития, че науката и бизнеса са естествени партньори и трябва да са инициативни в съвместната си работа, подчерта проф. Георгиева. 

Не трябва да се залъгваме по отношение на настоящото си състояние, защото има редица области, които се нуждаят от подобрение и трябва да се черпи отпит от най-напредналите държави в света по отношение на дигитализацията и модернизацията на селското стопанство, но е важно да се прави аграрна политика, базирана на факти и данни и именно в това направление научните работници от БАН и останалите членове на академичната общност влизат в своята специфична роля, обави гостенката.

Дигитализацията предоставя много възможности, но изправя агросектора и пред много предизвикателства, каза още проф. Теодора Георгиева. "Нищо не се случва без човешки ресурси", като недостигът на хора се усеща ясно и в областта на земеделието в България, но съществуват вече неедно дигитално решение за трансформация, които биха могли да облекчат и този проблем. Георгиева цитира няколко примера за иновативни решения при произвоството на ароматни растения и други технологични иновации, които способствет за подобряването на качеството на крайния продукт от земеделието, но също така и за подобряване на почвите на въздуха, на подземните водни ресурси и като цяло на жизнената среда, която касае всички нас. 

На въпроса на какъв етап е България в процеса на модернизация на агросектора гостенката заяви, че в областта на високите технологии България има шанса да се изравни с най-големите. "Вчера вечерта бяха споделени практики от български земеделски предприятия, които внедряват най-новите постижения в световен мащаб, които са съизмерими с постиженията в САЩ и с тези на европейските лидери. Нашите земеделци имат възможност да се радват на технологии, които са на най-високо равнище".

Това може да се случи чрез нашата програма, която осигурява достъп до технологии за бизнеса, но и чрез помощта на нашите партньори, както и чрез помощта на Европейския дигитален хъб, който има мисия да свързва земеделските производители с технологичните компании, обясни събеседничката. 

Какви са решенията, които биха могли да помогнат агросектора по отношение на липсата на кадри? Какви са политиките и методите за стимулиране на участието на младите хора в селското стопанство? Кои са финансовите институции, които се включват в процеса по дигитализация на агробизнеса? Как този процес на дигитализация ще бъде защитен от злонамерени действия?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.