UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Българска платформа свързва дигитализацията и традиционния фермер

Кристиан Иванов, основател и CEO на Agriniser и Боян Иванов, пазарен анализатор, "UpDate", 08.10.2023 г.

20:04 | 8 октомври 2023
Обновен: 11:05 | 11 октомври 2023
Автор: Михаела Кирилова

Agriniser е българска платформа, която играе ролята на медиатор между дигитализацията, която в световен мащаб е необходимост, и традиционния, консервативен, български фермер. Компанията успява да съчетае най-доброто между двата свята като работи изцяло на абонаментен принцип. Следващата стъпка в развитието на Agriniser е експанзия на европейските пазари. Това коментираха Кристиан Иванов, основател и CEO на Agriniser и Боян Иванов, пазарен анализатор, в ефира на предаването „UpDate“ с водещ Елена Кирилова.

Agriniser е електронен пазар, в който продавачи и купувачи на зърнени, маслодайни, бобови култури и някои други по-нишови суровини могат да се свържат директно един с друг, за да договорят сделка, в рамките на по-къс период и без посредник, поясни основателят на компанията.

Той споделя още, че идеята за платформата се ражда след като забелязват дупка в начина, по който се провеждат преговори и сделки между хората.

„В платформата вече има над 1800 регистрирани души. Потребителите могат да направят безплатен профил в платформата и да разгледат оферти, които са публикувани на пазара от други участници. Купувачите са от най-различни категории, тоест хора от преработвателната индустрия, търговски компании и мултинационални компании. Когато някои прояви интерес към съответната оферта, може директно да направи предложение.“

На този етап компанията е изцяло базирана на абонаментен принцип. Тя разполага с три различни вида абонаменти – първият е чисто информативен, в който потребителите могат да видят пряката връзка между търговията и информацията. Вторият модел предлага търговия и информация – „срещу една абонаментна такса, клиентът може да направи неограничен брой сделки“. Последният вариант предлага информация, търговия и съдействие лично от управниците в чисто търговски план.

Компанията майка на Agriniser е базирана във Великобритания, откъдето идват първите инвеститори. В България, компанията има дъщерно дружество, откъдето се развива технологията и екипът. Agriniser получава инвестиция от фонд за рисков капитал „ Витоша венчър“. Целият рунд на финансиране, който компанията финализира тази година е на стойност 250 хил. евро.

Основателят споделя, че тези пари ще са нужни за развитие на екипа и най-вече за успешна експанзия на европейските пазари. Компанията ще стартира своето разширяване във съседна Румъния. „Към момента индиректно сме направили първите крачки и виждаме хора, които идват на нашата платформа ат Румъния, Гърция и от Украйна."

Нагласите след кризата в Украйна предвиждат в следващите 2 години да има плавен ръст при цените на основните зърнени култури. „С началото на войната, цените ескалираха до доста високи нива, след което спаднаха до нормалните си нива. В момента се очакват пазарите да тръгнат нагоре.“, завърши Боян Иванов.

Повече за развитието на платформата в България и чужбина може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „UpDate” може да гледате тук.