UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Единствената българска платформа за гледачи на домашни любимци излиза в чужбина

Петър Бояджиев, основател на PetStay, "UpDate", 01.10.2023 г.

20:04 | 1 октомври 2023
Обновен: 09:47 | 2 октомври 2023
Автор: Михаела Кирилова

PetStay e платформа, чрез която можете да поверите домашният си любимец на непознат гледач. Платформата е единствената у нас, която предлага този тип услуга. Скоро тя планира да се разшири и в чужбина, като ще започне със страни като Гърция и Румъния. Средната цена за приютяване на домашен любимец в София варира между 30 и 35 лв., а гледачите сами определят сумата. Това коментира Петър Бояджиев, основател на PetStay, в предаването „UpDate“ с водещ Елена Кирилова.

Повечето успешни стартъпи възникват въз основа на личния опит на основателите и предприемачите. Идеята за реализирането на платформата PetStay се ражда преди година, когато Бояджиев среща хора, поверили домашните си любимци на непознати чрез на онлайн платформа. Преди PetStay да бъде факт, в България не съществува друга подобна услуга.

„Искахме да създадем сайт, който да е максимално лесен за използване. В него като собственик на домашен любимец, който иска да си остави своето куче, докато пътува някъде, трябва да въведете дните, в които иска да ангажира гледач. Според вашата локация, в сайта ще намерите всички свободни гледачи, които могат да приютят вашият любимeц.„

Към момента бизнес модела на платформата е свързан само с комисионна въз основа на всяка успешна резервация. Бояджиев допълни, че в началото на развитието на една нова услуга за пазара, каквато е PetStay, не е важен толкова модела за генериране на приходи, а е по-важен модела за генериране на нужда от тази услуга.

Сумата, която ще трябва да заплатите, ако искате да оставите домашният си любимец на човек от платформата, се определя от самият гледач. Служителите дават индикации какво е адекватно спрямо опит, локация, условия и допълнителни умения. Към момента средната цена варира между 30-35 лв. за София и съответно малко по ниска цена за провинцията.

За Бояджиев най-добрата реклама на един продукт е методът от уста на уста, но занапред планира комуникационна кампания, за да може повече хора да разберат и да се докоснат до услугата.

Амбицията на основателя е още през 2024 г. платформата да направи своите първи стъпки извън страната и да се насочи към близки държави, където да се развива като Гърция и Румъния. „По наши последни проучвания още няма истински локален играч на пазара, който да предложи подобна услуга.“

Повече за услугата може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „UpDate” може да гледате тук.