Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Големите кешови наличности в икономиката са част от спънките ни за влизане в еврозоната

доц. Светла Бонева е доктор по икономика, доцент в катедра „Международни икономически отношения и бизнес“ на УНСС, „Светът е бизнес“,

21:05 | 27 март 2024
Автор: Антоанет Василева

Отлагането на еврозоната ще предизвика процеси в българската икономика, които ще доведат до постепенно изсветляване. В Закона за еврото са посочени условията, при които България ще влезе в еврозоната. От този закон става ясно, че една година след официалното ни присъединяване, всички кешови наличности в лева трябва да бъдат обърнати в евро. Необходимо е техническо време, за да се обработят наличните парични ресурси в икономиката. Това заяви доц. Светла Бонева е доктор по икономика, доцент в катедра „Международни икономически отношения и бизнес“ на УНСС в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Когато става въпрос за еврозоната, има два основни аспекта, които трябва да бъдат проследени. Единият е експертният – дали изпълняваме Маастрихтските критерии за членство. В този аспект в дебата присъства темата, свързана с това доколко държавите, които към днешна дата вече членуват в еврозоната, изпълняват тези критерии. От другата страна са процедурните аспекти на приемането ни, които са тясно свързани с политическата ситуация в България, коментира Бонева.

Според Бонева оптимистичният сценарий за влизане на България в еврозоната на 1 юли 2025 г. не би могъл да се случи. Конвергентният доклад, който се очакваше през есента, трябваше да бъде по-скоро положителен.

„България изпусна момента да влезе в еврозоната, защото това трябваше да се случи преди 5 години.“

Изключвайки към края на 2024 г. две от трите „Марица-изток“ и оставайки само с държавната, ще имаме ситуация, в която наистина ще вървим в посока на изпълнение на критериите на Зелената сделка. Българското електричество от „Марица-изток“ излиза неконкурентноспособно заради цените на емисиите. Когато имаш продукт на по-изгодна цена от съседен пазар е нормално да бъде внесен в икономиката, изтъкна още Бонева.

Инфлацията е неизбежна, поради което България трудно ще изпълни техническите критерии за членство в еврозоната, а това ще бъде използвано като чудесно оправдание за печелене на време от страна на българските управляващи, смята Бонева.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.