Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Влизането в еврозоната ще намали няколко сериозни риска в банковия и финансов сектор

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията, „Светът е бизнес“, 28.03.2024 г.

21:00 | 28 март 2024
Автор: Антоанет Василева

От данните на НСИ става ясно, че България има наполовина от сивата икономика например на Гърция. Реалистично от гледна точка на сивата икономика, България в никакъв случай не е рекордьор. От страна на контрол върху банките и финансовия сектор – особено при пенсионните фондове, влизането в еврозоната ще намали няколко сериозни риска, за които не се говори. Така че в България хората от тези сектори имат много силен интерес да не се присъединяваме към нея. Това заяви Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Ние не искаме да бързаме за присъединяване към еврозоната, но има инерция и е съвсем вероятно юни месец догодина да направят компромис за България. Аргументът за това защо би се направил компромис, е политически. От гледна точка на големите страни в еврозоната разширяването ѝ е политически добре изглеждащо. Един от контрааргументите на големите критици на еврото като Великобритания и САЩ е колко страни искат да станат членки в еврозоната. България от икономическа гледна точка е незначима за големите икономики на ЕС и не би довела до рискове за основния европейски интерес, коментира Безлов.

„Влизането на България в еврозоната е политическо решение и е реалистично да бъде положително, тъй като чуждият интерес е тя да се разширява.“

Позицията на Австрия относно присъединяването на България към Шенген зависи от това каква коалиция ще има след изборите. Ако има коалиция между Австрийската партия на свободата и Народната партия на Карл Нехамер вероятността България да влезе в Шенген е значително по-малка, смята Безлов.

Ако Украйна спре доставките на газ от Русия, една от алтернативите за Австрия е газопроводът през България – т.е. да се възползваме от т.нар. хърватски път. България има възможност да доставя газ на Австрия и от LNG терминали. Газовият интерконектор със Сърбия би могъл да доставя втечнен газ, а това е потенциален коз за България, но всичко зависи от това кой ще спечели изборите в Австрия. Ако се стигне до коалиция на социалисти на Народна партия, тогава е почти сигурно за България, че ще влезе в Шенген, подчерта още Безлов.

Във връзка с нагнетената политическа ситуация у нас Безлов посочи, че проблемът не е само в България, а цялостно в балканските страни, където има периодични кризи в резултат от проблемния преход.

По отношение на споровете за предстоящите евроизбори и предсрочните в България дали да бъдат 2в Безлов обясни, че зависи от електоратите. При избори 2в1 вероятно ще има по-ниска избирателна активност, което ще бъде привилегия за едни партии и недостатък за други.

„България не е достатъчно интересна и не е в много рискова ситуация, тъй като няма конкретна полза за някой от това дали да сме стабилни или не. За Румъния обаче не е така и нестабилността действително е проблем, затова и успяха да минат ротацията. За България е късмет, че Румъния е пред нея.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.