Ел-Ериан за изявлението на Пауъл и очакванията за инфлацията

Мохамед Ел-Ериан, президент на Queens' College Cambridge и колумнист на Bloomberg Opinion

09:30 | 26 март 2024
Обновен: 12:44 | 26 март 2024
Преводач: Петя Кушева

Бяхте ли изненадани от резултата от пресконференцията с председателя Пауъл?

Бях изненадан от степента, в която той подчерта търпението по два начина. Търпение към нарастващата инфлация. Той отхвърли факта, че имахме някои доста изненадващи, по-горещи от очакваното инфлационни отпечатъци. А второто, търпение към баланса. Каза, че може да имаме по-голямо забавяне, което означава, че паричната политиката ще бъде по-експанзионна. Учуди ме, че направи толкова голяма крачка относно баланса, а можеше да изчака до следващото заседание, за да го направи.

Продължаваме да се чудим какво предстои. Продължаваме да мислим, че всички са все по-бичи настроени и се питаме дали няма нещо да се пречупи? Имаше инфлационни очаквания. В някакъв момент средата ще стане по-инфлационна и Фед ще е по-малко склонен да се бори с нея. И въпреки това не виждам равновесие при лихвите. Не го виждам на други места, където става обикновено. Защо мислите, че е така?

Вижда се при златото. Вижте реакцията му, то рекордни върхове. Има рали навсякъде, засяга всичко. Интересното сега е пазарният ентусиазъм, не икономическия, а пазарния. Има голяма разлика.

Пазарният ентусиазъм може да се разпространява към останалия свят. И това е  изявление, което отразява последствията. Ако това се случи, тогава относителната сила  на САЩ ще бъде малко намалена. Мисля, че всъщност е твърде рано за промяна. Ако използвам Вашия израз, американската икономическа изключителност няма да се разпространи към останалата част от света.

САЩ са наистина изключителни, що се отнася до икономиката им. Другите не правят това, което САЩ правят по отношение на инвестирането в бъдещите двигатели на растежа. Нямат предприемчивото общество, което имаме. Нямат мобилността на факторите за производството, което имаме. САЩ са наистина изключителни сред другите развитите икономики.