Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Инвеститорите очакват три лихвени намаления от Фед, сега погледите са в инфлацията

Петко Вълков, началник управление Трежъри в ББР, в "Бизнес старт" 25.03.2024 г.

09:50 | 25 март 2024
Автор: Георги Месробович

Инвеститорите, които доскоро очакваха над 6 намаления от страна на Федералния резерв, сега прогнозират 3 такива, което и основният план на Централната банка в САЩ. Под натиска на лошите икономически резултати в еврозоната ЕЦБ може предприеме намаление на лихвените си проценти още в средата или втората половина на годината. Тази седмица инвеститорите в САЩ ще следят инфлационните данни, това коментира Петко Вълков, началник управление Трежъри в ББР, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова. 

Очаква се намаленията от страна на Федералния резерв да започнат в средата на годината, като инвеститорите остават оптимистични и смятат, че икономиката в САЩ се движи добре, каза Вълков. Планът в момента е за 3 лихвени намаления през тази година, но настроенията на Фед зависят от данните за инфлацията, които се следят зорко от инвеститори и банкери.

ЕЦБ започна цикъла на повишения по-късно от Фед, но икономическите данни в еврозоната не са оптимистични, което би накарало ЕЦБ да действа бързо. Има прогнози за намаление през втората половина на годината. Гостът обясни, че водещото за ЕЦБ ще е състоянието на БВП на държавите от еврозоната, докато се очаква инфлационните процеси да се забавят на фона на глобалната тенденция.

Швейцарската централна банка намали лихвите си, но това няма да служи за знак на останалите централни банки, тъй като швейцарската икономика е специфична. Очаквано Централната банка на Великобритания не предприе намаление на лихвите, но дава сигнали, че са готови да отслабят финансовите условия.

Гостът обясни, че в изборна година е тенденциозно да се види политически натиск върху централните банки, но за сега действията на банките показват независимост. Инвеститорите през тази седмица ще са насочени към инфлационните процеси и очакванията за 3 понижения на лихвите в САЩ.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването може да намерите тук.