Оптимизмът, подхранван от Фед изстреля златото до нов рекорд

Ралито бе отчасти предизвикано от очакванията за по-разхлабена парична политика в САЩ, а това бе потвърдено от Фед в сряда

10:34 | 21 март 2024
Обновен: 10:50 | 21 март 2024
Автор: Сибила Грос, Ивон Юе Ли
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Златото поскъпна до рекордните над 2200 долара за тройунция, след като Федералният резерв запази прогнозата си за три намаления на лихвените проценти през тази година, което предполага, че не е обезпокоен от скорошното покачване на инфлацията.

В началото на търговията златото поскъпна с 1,6% до 2 220,89 долара за тройунция, след което намали част от ръста си. От средата на февруари насам цената му нарасна, подкрепена от дългогодишни фактори, включително повишени геополитически рискове и покупки от страна на централните банки, начело с Китай. Бързото покачване обаче изненада много опитни пазарни наблюдатели, тъй като нямаше ясен катализатор.

Ралито бе отчасти предизвикано от очакванията за по-разхлабена парична политика в САЩ, а това бе потвърдено от Фед в сряда. Председателят Джером Пауъл продължи да подчертава, че официалните лица биха искали да видят повече доказателства, че цените се понижават, но заяви, че "според повечето хора все още е вероятно да постигнем тази увереност и да има понижение на лихвите".

Златото поскъпва до рекордни стойности | Скъпоценните метали са поскъпнали с около 11% от средата на февруари

"Това, което стана снощи, беше наистина прикани търговците на злато да се върнат", каза Крис Уестън, ръководител на изследователския отдел на Pepperstone Group Ltd. "От Фед заявиха, че в момента са толерантни към инфлацията, която видяхме, и са толерантни към това, че силата на пазара на труда няма да бъде пречка."

Към 14:32 ч. в Сингапур спот златото поскъпна с 0,9% до 2 206,61 долара за тройунция. Доларовият спот индекс на Bloomberg се понижи с 0,2 %. Среброто, платината и паладият също поскъпнаха.

На геополитическия фронт съществуват редица рискове, които засилват привлекателността на златото като актив убежище. Изглежда, че Русия печели надмощие във войната си в Украйна, конфликтът между Израел и Хамас продължава с пълна сила и доведе до пренасочване на световния морски транспорт, а президентските избори в САЩ в края на годината могат да се окажат с огромни последици за пазарите.

Покупките от Китай също подкрепиха цените. Освен централната банка, обикновените хора се запасяват с монети, златни кюлчета и бижута, за да предпазят богатството си от продължилия години наред спад в сектора на недвижимите имоти и загубите на фондовия пазар в страната.

"Мисля, че това, че Фед не се възползва от възможността, която му даде наскоро повишената инфлация, за да се придържа към "ястребово" мнение на вчерашното си заседание, означава, че златото сега е в краткосрочен сценарий на свръхвисока стойност", каза Маркъс Гарви, ръководител на отдела за стратегии за суровините в Macquarie Group Ltd. 

Той каза, че разумна техническа цел е "придвижване към 2300 долара за тройунция".