Едновременните върхове на златото и акциите не вещаят нищо добро

Графика на деня, 15.03.2024 г.

15:55 | 15 март 2024
Обновен: 15:57 | 15 март 2024
Автор: Антон Груев

Рядко се случва цените на акциите и златото да са едновременно близо до рекордни стойности. Сега е един такъв момент - и това не е добър знак за акциите. Златото, разбира се, обикновено действа като убежище по време на финансов стрес, като се покачва, когато акциите падат. Но също така не е особено необичайно двете валути да поскъпват заедно в периоди на относителна стабилност.

И все пак много рядко се случва златото и акциите да достигнат нови върхове в синхрон. Всъщност, откакто беше премахнат златният стандарт през 70-те години на миналия век, това се е случвало само няколко пъти: По време на инфлационната спирала в началото на 80-те години, в навечерието на Голямата финансова криза и през 2020 г., първата година на пандемията.

Рядко се случва златото и акциите да се търгуват едновременно при върхови стойности

По време на пандемията безпрецедентните стимули, които централните банки и правителствата инжектираха в икономиката раздухаха активи от всякакъв вид, така че този случай не изглежда да носи много поуки за настоящата среда. Два други случая - в началото на 80-те години и преди финансовата криза - могат да бъдат по-поучителни.

И в двата случая става дума за времена на спекулативен излишък. В края на 2007 г. златото и акциите се насочиха заедно към върхови стойности, точно след като Фед започна да намалява лихвените проценти. Едва в ретроспективен план стана ясно, че купувачите на злато са имали право, а инвеститорите в акции са сгрешили, тъй като икономиката в крайна сметка се срина в рецесия.

Това е и период, в който закъсненията в политиката са доста големи. Акциите се сринаха едва 16 месеца след като лихвите на Фед достигнаха връхната си точка, а рецесията започна едва 18 месеца по-късно. Този път изминаха само 7 месеца, откакто Фед спря да повишава лихвените проценти, така че пълното въздействие на паричната му политика вероятно не е усетено напълно.
В началото на 80-те години двата класа активи бяха близо до това да отбележат заедно рекорден връх и последваха загуби за инвеститорите в акции.

Акциите и златото поскъпнаха, защото инвеститорите потърсиха активи, с които да се застраховат

Съществуват някои продължителни опасения, че паричната политика в крайна сметка може да не е достатъчно затегната, за да укроти напълно сегашния прилив на инфлация, какъвто беше случаят и в началото на 80-те години. Докладът за индекса на потребителските цени от тази седмица показа, че инфлацията остава малко лепкава - дори и пазарите да се повишават поради широко разпространеното убеждение, че няма да мине много време, преди Фед да започне да намалява лихвените проценти.

Така че едновременното покачване в цените на акциите и златото може да е просто още един признак на спекулативен излишък. Въпреки че фундаменталните фактори до голяма степен подкрепят рисковите активи, може би е причина да се помисли дали цените на активите не се отделят от икономическата реалност - и дали, както в миналото, не предстои разплата.

Материалът има информационен характер и не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение