Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Инфлацията в английските магазини се понижи до 2-годишно дъно

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 02.04.2024 г.

14:00 | 2 април 2024
Обновен: 13:13 | 4 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Инфлацията в магазините в Обединеното кралство спадна до най-ниското си ниво от повече от две години, тъй като супермаркетите се конкурират, за да привлекат купувачите с ниски цени. Това коментира редакторът Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Темпът на нарастване на цените се забави до 1,3% през миналия месец, което е рязко понижение спрямо 2,5% през февруари, съобщиха от Британския консорциум за търговия на дребно. Инфлацията на цените на хранителните стоки се понижи за десети пореден месец до 3,7% - най-ниската от април 2022 г. насам - тъй като производителите на хранителни стоки се борят да спрат потока от клиенти към конкурентите с намаления чрез уеднаквяване на цените. Това е по-малко от увеличението от 5% през предходния месец.

Резултатите, които обхващат периода от 1 до 7 март, предлагат окуражаващи признаци, че общата инфлация се забавя, и увеличават надеждите за намаляване на лихвените проценти. Миналия месец Английската централна банка запази лихвените проценти на 16-годишен връх, като гуверньорът Андрю Бейли заяви, че "все още има какво да се желае", за да се облекчи базовият натиск.

Рубриката разгледа и новината, че предприятията в Обединеното кралство преместват по-традиционните работни места в централните офиси извън Лондон, след като скокът на разходите за живот и жилища прави наемането на хора на друго място по-евтино.

Данни за свободните работни места от аналитичната фирма Vacancysoft, предоставени на Bloomberg, показват, че базираните в Лондон позиции в областта на изпълнителния мениджмънт, човешките ресурси и маркетинга са намалели до 41% от всички свободни позиции. Преди да настъпи пандемията през 2020 г., Лондон е разполагал с близо 50% от тези работни места.

Обявите за дистанционна работа също са се удвоили през този период, а в Северна Англия и Мидлендс също е имало ръст. Резултатите сочат, че Лондон се бори да запази статута си на предпочитано място за живот и работа, което допринася за предизвикателствата, пред които е изправен кметът Садик Хан в кандидатурата си за трети мандат.

През последните години фирмите извън Лондон се разрастват по-бързо, след като инфлацията повиши заплатите, а тенденциите за дистанционна работа доведоха до създаването на по-малки офиси. В същото време лондонските работодатели в областта на банковото дело, консултантските услуги и технологиите свиха портфейлите си през миналата година, след като високите лихвени проценти и слабите икономически перспективи намалиха апетита към техните услуги.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.