Тръмп (засега) избегна конфискация на имотите си с плащане на $175 млн.

Гаранцията, внесена в понеделник в апелативния съд в Манхатън, предотвратява изпълнението на наказанието от 454 млн. долара

10:34 | 2 април 2024
Обновен: 10:39 | 2 април 2024
Автор: Ерик Ларсон
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доналд Тръмп изпълни обещанието си да плати гаранция от 175 млн. долара, за да отложи изпълнението на присъдата за измама, докато тече обжалването. По този начин той гарантира, че поне засега щатът Ню Йорк няма да започне да конфискува неговите активите.

Гаранцията, внесена в понеделник в апелативния съд в Манхатън, предотвратява изпълнението на наказанието от 454 млн. долара, което съдия наложи на строителния магнат през февруари за това, че години наред е лъгал за имуществото си, за да получи по-добри кредитни условия. Тръмп, който води кампания за завръщане в Белия дом на изборите през ноември, все още е задължен да плати цялата сума плюс милиони лихви, ако обжалването му се провали.

Първоначално Тръмп имаше трудности да получи гаранция, тъй като от него се изискваше да внесе 120% от пълния размер на санкцията, или повече от половин милиард долара, в брой. Но на 25 март апелативният съд удовлетвори искането му за по-малка гаранция, което според Тръмп е знак, че апелативният съд в крайна сметка ще отмени присъдата.

"Както беше обещано, президентът Тръмп внесе гаранцията", заяви в изявление адвокатът му Алина Хабба. "Той очаква с нетърпение да отстоява правата си при обжалването и да отмени тази несправедлива присъда".

Гаранцията беше уредена и подписана от базираната в Лос Анджелис Knight Specialty Insurance Co. - сравнително малък играч в бранша, чийто председател Дон Ханки натрупа състояние, като разшири дейността на компанията си за продажба на автомобили във финансовите услуги. Преди това Тръмп се обърна към Федералната застрахователна компания на Chubb Ltd. за облигация за обжалване, за да покрие присъда от 83,3 млн. долара срещу него в съдебното дело за клевета на писателя Е. Жан Карол, което той загуби през януари.

Тръмп беше заявил, че пълният размер на гаранцията е "непостижим", защото 30 застрахователни компании, които уреждат такива гаранции, не биха приели недвижимото му имущество като обезпечение и биха приели само пари в брой. Наскоро Тръмп заяви, че разполага с близо 500 млн. долара в брой и обеща да покрие с тях намалената гаранция.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, която съди Тръмп и спечели съдебен процес без жури, твърдеше, че е необходима пълна гаранция, защото не може да се вярва, че Тръмп ще плати глобата, ако загуби обжалването.

По-малката гаранция помогна на Тръмп да преодолее едно от най-големите финансови препятствия в кариерата си. Без нея той твърдеше, че ще бъде принуден спешно да продаде вои активи, за да събере пари в брой, което ще навреди на способността му да управлява компанията си и да подпомага кампанията си. Загубите му от такива продажби биха били необратими, твърди той, дори и да спечели обжалването.

Демократката Джеймс беше заявила, че ако той не плати гаранцията, ще конфискува активите му, за да покрие глобата от съдебното решение. Нейният офис вече е започнал да подготвя почвата за това в близкия окръг Уестчестър, където Тръмп притежава голф игрище и имение от 212 акра, наречено Севън Спрингс.

Тръмп е обект и на четири наказателни преследвания, включително две дела, в които се твърди, че е заговорничил за отмяна на резултата от президентските избори през 2020 г. Първият му наказателен процес, по обвинения, че е фалшифицирал бизнес документи, за да прикрие плащане подкуп на порно актриса преди изборите през 2016 г., ще се гледа през на 15 април в Манхатън. 

Тръмп отрича да е извършил нарушения по всички дела и твърди без доказателства, че те са част от воден от демократите "лов на вещици" срещу него, за да попречи на кампанията му.