В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Тръмп би втвърдил позицията си за мигрантите при евентуална изборна победа

доц. д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, във "В развитие" 26.03.2024 г.

16:00 | 26 март 2024
Обновен: 16:01 | 28 март 2024
Автор: Георги Месробович

В свое изказване в щата Охайо Доналд Тръмп каза, че някои от мигрантите към САЩ не са хора. Това говорене може да служи като политическа реторика, за да налива гласове в подкрепа на Тръмп, но в никакъв случай не може да бъде официална държавна политика, тъй като тя противоречи на всичко това, което Америка вярва и на принципите, на които Америка е изградена. При евентуалното му преизбиране Тръмп би втвърдил позицията си спрямо миграцията, тъй като изборните победи често дават увереност на кандидатите, това коментира доц. д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова. 

Законодателите в щата Тексас се опитаха да приемат спорен миграционен закон, който би позволил на щатските власти да арестуват и вкарват в затвора хора, заподозрени в незаконно преминаване на границата между САЩ и Мексико. Законът обаче бе спрян от Федерален апелативен съд. С това напрежението между Тексас и Федералното правителство доби нови измерения, тъй като щатът пренебрегна федерални разпоредби. В действието на Тексас има известна доза предизборна агитация, опитвайки се да привлече подкрепа за кандидатът на републиканците Доналд Тръмп, каза доц. Иванов.

Гостът не смята, че ще наблюдаваме допълнителна ескалация, тъй като на южната граница са разположени не само отряди на гвардията, а и бази на армията, които биха се намесели при нужда. Конгресмените все още не намират общ език по тази тема. Аргументите на демократите в Конгреса се базират на това, че САЩ е държава изградена от имигранти, докато републиканците опонират с твърдението, че миграцията носи риск от засилен трафик на наркотици.

През декември се отчете рекорден мигрантски поток на месечно ниво към САЩ, което се дължи на хора, търсещи по-добър живот в северноамериканската страна, заради лошите условия в родната им. Мигрантският натиск не е само от Мексико, а и от много държави в Латинска Америка, в които управляват режими, а в някои случаи и диктатури, които не зачитат човешките права и свободи.

С изказване в щата Охайо Доналд Тръмп каза, че някои от мигрантите не са хора. Тръмп каза също, че латиноамерикански и африкански държави изпращат в САЩ затворници, престъпници, наркобосове и психично болни, от които искат да се отърват.

„Тази реторика е абсурдна, най-малкото защото тук демократите са напълно прави – САЩ е 99% държава на имигранти и да се говори, за това че мигрантите не са хора, а животни може да служи като политическа реторика, за да налива гласове в подкрепа на Тръмп, но в никакъв случай не може да бъде официална държавна политика, тъй като тя противоречи на всичко това, което Америка вярва и на принципите, на които Америка е изградена. И това е причината, по която има много републиканци, които биха предпочели Байдън пред Тръмп, защото те виждат, че Тръмп говори тези неща, защото иска електорална подкрепа и се нуждае отчаяно от нея, за да спечели тези избори. Разликата е много малка и нищо чудно през ноември да станем свидетели на предизборна изненада. Тези гласове са критични и това са точно гласовете на хората, които се колебаят кого да подкрепят.“

Доц. Иванов смята, че при евентуалното преизбиране на Тръмп, кандидатът би втвърдил позицията си спрямо миграцията, тъй като изборните победи често дават увереност и кандидатът на републиканците се е оградил с хора, които вярват в неговите идеи.

Мексико обаче никога не е целяла засилено сътрудничество със САЩ, заради идеологическата и политическа пропаст между страните. Винаги е съществувало разделение между двете страни по отношение на стандарта на живот.

„Не мисля, че Мексико използва миграцията, за да притисне САЩ. Това е един от многото проблеми. По-скоро целта на Мексико е да види в какви рамки ще се движи северноамериканското споразумение за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико, защото по настоящем това споразумение е така устроено, че облагодетелства основно САЩ и Канада. Мексико иска по-активна роля в рамките на това споразумение.“

Администрацията на президента Джо Байдън разпредели част от миграционния контрол на Мексико, предоставяйки им повече задължения за упражняването му. Това на преден план изглежда либерална политика, но няма американски президент, който да рискува сигурността на САЩ. С тези действия по-скоро Байдън флиртува с избирателите, които са либерално настроени към миграцията.

Гостът не смята, че може да има универсално решение на миграцията, като мигранти към САЩ винаги ще има, защото виждат шанс да избягат от условията в страната си и да реализират американската си мечта.

„Универсално решение не може да има на този въпрос. Това е един огромен цикъл, една огромна борба, която се повтаря, винаги когато републиканците и демократите се сблъскат. Едните казват: „Ние не може да върнем тези хора, защото Америка е емигрантска държава“. Другите казват: „Крайно време е да започнем да ги връщаме, тъй като това не са хора, които искат да се интегрират в американското общество.“ Големият проблем е, че потърпевшите са мигрантите, защото в един момент ставаме свидетели на грозни сцени, като това гвардията и армията да депортира мигранти, на каквито грозни сцени ще продължим да ставаме свидетели, ако Тръмп спечели тези избори.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.