Имиграцията ще увеличи БВП на САЩ със 7 трилиона долара през това десетилетие

Нарастването на броя на населението увеличава търсенето на стоки, услуги и жилища, като се разширява и производственият капацитет на икономиката, като се увеличава броят на работната сила

12:45 | 8 февруари 2024
Обновен: 12:45 | 8 февруари 2024
Автор: Рич Милър
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Увеличаването на имиграцията ще допринесе за засилване на икономиката на САЩ с около 7 трилиона долара през следващото десетилетие чрез увеличаване на работната сила и увеличаване на търсенето, заяви в сряда Бюджетната служба на Конгреса на САЩ (CBO).

Според непартийната агенция по-силният растеж ще бъде от полза за федералното правителство, тъй като ще повиши приходите с повече от $1 трилион през периода. Заплатите обаче ще нарастват по-бавно, което отчасти отразява увеличаването на броя на нискоквалифицираните работници, според оценката на Службата за бюджетиране.

"Нарастването на броя на населението увеличава търсенето на стоки, услуги и жилища", казва CBO в своята бюджетна и икономическа прогноза за следващите 10 години. "Те също така разширяват производствения капацитет на икономиката, като увеличават броя на работната сила."

Увеличената миграция се дължи главно на хората, които влизат в САЩ нелегално, и на тези, които са освободени от служителите на Митническата и гранична охрана с хуманитарно предсрочно освобождаване или с предупреждение да се явят пред имиграционен съдия. След известен период от време много от тези мигранти се присъединяват към работната сила.

Оценките на агенцията идват в разгара на ожесточен политически дебат във Вашингтон относно миграционната вълна на границата между САЩ и Мексико и какво трябва да се направи, за да се контролира тя.  

В сряда Сенатът нанесе смъртоносен удар на усилията за налагане на нови гранични ограничения, блокирайки внимателно договорения двупартиен компромис, подкрепен от президента Джо Байдън, след като неговият предшественик Доналд Тръмп и лидерите на републиканците в Камарата на представителите осъдиха сделката.

Докладът на CBO подчертава някои от икономическите предимства, които могат да бъдат получени от увеличаването на имиграцията - въпрос, който председателят на Федералния резерв Джером Пауъл изтъкна в интервю за CBS News 60 Minutes, излъчено на 4 февруари.

"Икономиката на САЩ се е възползвала от имиграцията" с течение на времето, каза Пауъл, като подчерта, че не казва на Конгреса какво трябва да се направи по въпроса.

CBO прогнозира, че увеличаването на имиграцията ще повиши ръста на коригирания спрямо инфлацията брутен вътрешен продукт средно с 0,2 процентни пункта годишно от 2024 г. до 2034 г., като през 2034 г. той ще бъде с около 2 % по-голям, отколкото в противен случай.

В своя доклад CBO повишава оценката си за работната сила през 2033 г. с 5,2 млн. души, най-вече поради по-големия нетен приток на работна ръка от чужбина.  

Според агенцията разширената работна сила ще окаже натиск за намаляване на средните заплати, коригирани спрямо инфлацията. Очаква се този ефект да се обърне частично след 2027 г., но според оценката на CBO през 2034 г. заплатите все още ще бъдат малко по-ниски, отколкото в противен случай. 

Заплатите се понижават отчасти поради факта, че се очаква много мигранти да работят на по-нископлатени работни места, като по този начин намаляват средната заплата. Но според доклада роля играе и увеличаването на предлагането на работна ръка.

CBO подчертава, че неговите прогнози за населението са много несигурни, особено през следващите години. Тя приема, че рязкото нарастване на имиграцията, започнало през 2022 г., ще продължи до 2026 г., след което ще намалее. 

На брифинг за репортери директорът на CBO Фил Суагел заяви, че агенцията не е взела предвид жилищните и други разходи, с които се сблъскват щатите и общините заради скока на миграцията, тъй като те са извън компетенциите на агенцията. 

Той също така не коментира усилията на Конгреса за ограничаване на мигрантския поток в САЩ.