Тръмп щял да защити съюзниците от НАТО, които изпълняват целите за разходи

Тръмп е постоянен критик на американската помощ за Украйна, заявявайки, че ще накара Киев да преговаря с Русия

08:25 | 20 март 2024
Автор: Нанси Кук
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доналд Тръмп каза, че ще защити съюзниците на САЩ от НАТО, които са изпълнили ангажиментите си за разходи за отбрана, на фона на притесненията в някои чуждестранни столици относно подкрепата на най-вероятния републикански кандидат за президент за военния съюз.

„Да, 100%“, каза Тръмп в интервю с британския политик Найджъл Фарадж за GB News, попитан дали може да се разчита на САЩ за защита, ако съюзниците от НАТО „започнат да играят честно“ относно задълженията си за разходи.

„Съединените щати трябва да платят своя справедлив дял, а не справедливия дял на всички останали“, каза Тръмп в интервюто, излъчено във вторник, добавяйки, че според него САЩ са платили непропорционална част от разходите за военния съюз. „За тях е по-важно, отколкото за нас. Имаме океан между някои проблеми. Имаме хубав, голям, красив океан."

Тръмп, който се изправя срещу президента Джо Байдън в реванш на общите избори, предизвика тревога сред съюзниците на САЩ, когато каза на присъстващите на предизборен митинг през февруари, че като президент е предупредил лидер на НАТО, че ще позволи на Русия да прави каквото си иска с членовете, които не са изпълнили ангажиментите си за разходи за отбрана.

„Не бих ги защитил. Всъщност бих ги насърчил да правят каквото си поискат, по дяволите“, каза Тръмп, разказвайки разговора с неназования лидер. „Трябва да си платиш. Трябва да си плащате сметките“, добави той.

Членовете на НАТО имат за цел да изразходват 2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана.

Във вторник Тръмп се опита да характеризира коментарите си като „форма на преговори“, питайки защо САЩ трябва „да пазят тези страни, които имат много пари“.

Забележките на Тръмп дойдоха в деликатен момент за алианса, чиито членове се борят да осигурят нова подкрепа за Украйна, тъй като войната на Русия е вече в трета година и много европейски лидери се тревожат какво може да означава втори мандат на Тръмп за външната политика на САЩ. Тръмп се стремеше към по-тесни връзки с руския президент Владимир Путин и на различни етапи от администрацията си обмисляше пълното изтегляне на САЩ от НАТО, редовно повтаряйки идеята, че съюзниците не плащат своя справедлив дял.

По време на предизборната си кампания той беше постоянен критик на американската помощ за Украйна, заявявайки, че ще накара Киев да преговаря с Русия. По-рано този месец той посрещна унгарския премиер Виктор Орбан в своя курорт Мар-а-Лаго, като похвали колегата популистки лидер, който призова нациите да прекратят подкрепата за Украйна и чиито автократични политики разгневиха Европейския съюз.

Помощта на САЩ за Украйна, поискана от Байдън, е в задънена улица в Конгреса, тъй като републиканците се стремят да извлекат отстъпки по вътрешната имиграционна политика. Тръмп накара републиканците да провалят двупартийно имиграционно споразумение, което би отключило финансиране за милиарди.

Байдън многократно е критикувал Тръмп за неговите забележки относно НАТО, наричайки забележките „опасни“, „срамни“ и „неамерикански“, като се опитва да представи съперника си като заплаха за демократичните институции у дома и в чужбина.

Фараж е близък съюзник на Тръмп и главният архитект на излизането на Великобритания от Европейския съюз. Той се присъедини към Тръмп на митинги през 2020 г. и по-рано тази година проведе кампания с него в Айова преди предварителните избори в този щат.