Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Пренебрежението на Тръмп към НАТО е достатъчен сигнал за унищожение на Алианса

д-р Робърт Филипс, преподавател по политически науки в Американския университет в Благоевград, „Светът е бизнес“, 07.03.2024 г.

21:04 | 7 март 2024
Автор: Антоанет Василева

Излизането на Ники Хейли от надпреварата за президентските избори в САЩ е интересна ситуация за Републиканската партия, защото никога не сме стигали до това толкова рано в сезона да имаме кандидат. Освен това означава, че сме видели пълната тръмпификация на партията. Крилото на партията, което представлява Ники Хейли и повечето разбират като Републиканска партия – те са свършени. Ако Доналд Тръмп заяви, че не се интересува от ЕС или НАТО, това е достатъчен сигнал да унищожи Алианса. Това коментира д-р Робърт Филипс, преподавател по политически науки в Американския университет в Благоевград в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Проблемът с имигрантите в САЩ е свързан основно с електората на Тръмп – много от тези хора се чувстват заплашени от влизането на нови емигранти. Основната тревога е икономическа, тъй като смятат, че могат да бъдат застрашени работните им места. Тръмп обаче добави още нещо – страха от престъпността и имигрантите. Той е майстор по създаване на такъв имидж за електората си. Изправени пред това демократите не можаха да реагират със старото си послание, каза Филипс.

Друг силен коз на Тръмп за убеждаване на американците да го подкрепят според Филипс е престъпността, която от части е свързана с имигрантите. Освен това бившият президент успя да използва носталгичния аргумент – едно време колко беше хубаво спрямо сега и успя да убеди електората си, че е точно така.

„Републиканците са много по-песимистично настроени за икономиката, а демократите по-оптимистични.“

Все още е рано за конкретни цифри, но предварителните социологически проучвания показват, че към момента Тръмп има малка преднина спрямо Байдън. Интересното за тези избори е, че са най-дългите в историята на САЩ – 31 седмици ще продължи избирателната кампания, отбеляза Филипс.

„Републиканците виждат, че по-млад кандидат би имал по-добри шансове срещу Тръмп, но проблемът е, че не могат да го направят. Причината е, че системата в САЩ е толкова децентрализирана – това е една от големите разлики между европейските и американските партии. Лидерите на партията са много малка група хора и имат много малка власт да контролират процеса.“

Американското президентство има изключителна власт в правителството на САЩ – не е всемогъщо, но възможността да дава на министерствата насоки и инструкции, е голяма власт. Той може, ако реши да засегне силно живота на хората, а това е тревожно, подчерта Филипс.

„От гледна точка на Тръмп и неговия електорат нещата изглеждат точно така – изборите и заведените срещу него дела са независими процеси. Той заплаши да направи и друго – да използва правосъдното министерство, за да започне да преследва хора, които са против него и това е друг процес.“

От реториката на Тръмп се разбира, че той би се справил много бързо с войната в Украйна, но въпросът е дали наистина ще вложи усилия в тази посока. Ние обаче не знаем какво има предвид – например може да спре военната помощ за Украйна, а това би повлияло на войната по много по-различен начин, изтъкна още Филипс.

„За Тръмп политиката е трансакция, не става въпрос за дългосрочни и устойчиви отношения.“

Има общ консенсус за ценностите със западните съюзници – да подкрепят военните си съюзи, международите институции и международното право.

За Тръмп имат значение само краткосрочните сделки и не разбира, че това подкопава възможностите на САЩ да бъде лидер. Търговската война с Китай добре се вписва в идеята за сделките. Тръмп разбира, че те явно имат предимство и трябва да направи нещо, за да им отнеме това предимство, заяви Филипс.

Според Филипс Тръмп показва съвсем малко уважение към НАТО. Това потенциално е най-голямата промяна, която може да стане по време на втория мандат на Тръмп. Идеята, че САЩ продават оръжейни системи на европейците ще бъде в рамките на сделките. Това обаче няма да е достатъчно САЩ да остане в НАТО. Тръмп обаче разбира, че много европейски държави зависят от американските оръжейни системи и това е в негова полза.

„Бившият президент няма да извади САЩ от НАТО, но е по-вероятно да заяви, че не се интересува от ЕС или НАТО, а това е достатъчен сигнал да унищожи Алианса. След това европейските партньори трябва да си помислят имаме ли ядрен чадър, или зависим от френската и британската система.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.