Тръмп остана без пари и се превръща в лесна мишена за чужди интереси

Финансовите проблеми на бившия президент, който казва, че не може да намери пари, за да обжалва присъдата си за $454 млн., засилват заплахата, която той представлява за националната сигурност на САЩ

07:54 | 19 март 2024
Обновен: 08:28 | 19 март 2024
Автор: Тимъти Л. О'Брайън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доналд Тръмп, самоопределящият се мултимилиардер и „цар на дълга“, каза, че няма достатъчно пари в наличност, за да обжалва присъда срещу него за гражданска измама на стойност 454 милиона долара. Смущаващо, разбира се. Но празните му джобове също повишават вероятността колекцията му от градски недвижими имоти и голф игрища да се насочи към брутална финансова криза.

Затрудненото положение на Тръмп е и поредното напомняне, че финансовите му проблеми го превръщат в заплаха за националната сигурност - нещо, което е реалност, откакто беше избран за президент през 2016 г. Той винаги е бил готов да продаде името си на предложилия най-висока цена. Няма причина да вярваме, че Тръмп, чийто бизнес събра милиони долари от чуждестранни правителства и служители, докато беше президент, няма да има знак за продажба сега, когато се бори със задушаващата тежест на съдебните решения.

Тръмп е наказателно преследван за предполагаемо присвояване на класифицирани документи и скриването им в Мар-а-Лаго, дома му в Палм Бийч, Флорида. Без съдебен процес и публично разкриване на повече доказателства, мотивите на Тръмп да вземе документите са неизвестни, но е разумно да се чудим дали той се е замислял да се опита да ги продаде. Монетизирането на Белия дом в крайна сметка е нещо като семейна афера. Неговият зет, Джаред Кушнър, печели умело от близостта си с бившия президент, например.

Всичко това беше достатъчно обезпокоително по време и след първия престой на Тръмп в Овалния кабинет. Той обаче не беше под финансовия натиск, с който се бори сега, и това прави всичките му настоящи финансови маневри още по-съмнителни - и със сигурност много по-заплашителни. Той не е просто поредният измамник.

Дали Тръмп се отказа от подкрепата си за забраната на платформата за социални медии TikTok в САЩ, защото Джеф Яс, огромен донор, има голяма инвестиция в китайската компания, която я притежава? Не знам. Дали Тръмп се е срещал с Илон Мъск, богатият предприемач, чиито автомобилни, комуникационни и космически активи са разчитали на тесни бизнес и финансови отношения с федералното правителство, защото е трябвало бързо да събере пари след решението за гражданска измама? Не знам.

Все пак това са въпроси, на които е добре да се получи отговор и трябва да накарат избирателите да се замислят чии интереси ще обслужва Тръмп, ако бъде преизбран през ноември.

Междувременно часовникът тиктака. Главният прокурор на щата Ню Йорк Летиция Джеймс, която успешно преследва Тръмп за лъжи за стойността на активите му пред банки и други страни, може да конфискува активите му на 25 март, за да изпълни присъдата срещу него за 454 милиона долара. Тръмп обжалва решението, но все пак трябва да постави средства в ескроу, докато съдилищата стигнат до окончателно решение. Това означава, че може да се наложи да вложи поне 500 милиона долара, за да удовлетвори както съдебното решение, така и натрупаните лихви, докато обжалва.

В съдебно заявление в понеделник адвокатите на Тръмп казаха, че решението ще изисква от него да има парични резерви от 1 милиард долара и че той няма парите. Тръмп свидетелства по време на показания миналата година, че е имал „значително повече от 400 милиона в брой“, сума, която „се е увеличавала значително всеки месец“. Това или не беше вярно, или Тръмп, който има дълга история на лъжи, иска да избегне използването на собствените си пари или по някакъв начин изгори тази магическа купчина пари през последната година.

Наскоро Тръмп предостави гаранция от 91,6 милиона долара, за да отложи изплащането на присъда за загубата му за клевета срещу писателката Е. Джийн Карол. Той също обжалва тази присъда. Облигацията е поета от дъщерно дружество на голям застраховател, Chubb Ltd. Не бяха оповестени подробности за това, което Тръмп е обещал като обезпечение. В съдебни документи Тръмп е маркирал недвижими имоти в Ню Йорк, които притежава, включително 40 Wall Street, Trump Tower, Trump National Golf Club Hudson Valley и Trump Park Avenue, като имоти, които може да използва за уреждане на иска на Карол. Chubb вероятно е била спокойна, че може да конфискува такива активи, ако се наложи.

Но никой не иска да спонсорира Тръмп за присъдата за измама от 454 милиона долара. В съдебната декларация на Тръмп в понеделник се казва, че предприемачът се е обърнал към 30 компании, за да осигури гаранция, но е бил изпратен с празни ръце. Той поиска сумата, която се изисква от него, да бъде намалена или премахната. В противен случай, той предположи, че ще трябва да продаде бързо някои от имотите си, за да удовлетвори плащането.

Тръмп, който редовно завишава стойността на това, което притежава, има нетна стойност от около 3,1 милиарда долара, според Bloomberg News. По-голямата част от това е свързано с неликвидни имоти, особено градски имоти, които вече са засегнати от бягството на обитатели от централните квартали след Covid. Освен това винаги е обичал да взема големи заеми срещу активите си, така че никога не е напълно ясно колко дългове носи в даден момент.

Това би било опасно състояние на финансовите дела за всеки, който се бори само с едно голямо съдебно решение. Но Тръмп е изправен пред четири други обвинения. Потенциалните кредитори или купувачи са добре запознати с премеждията на Тръмп, което означава, че е малко вероятно той да получи изгодни условия, когато се приближи до тях с протегната ръка.

Сложността на организацията на Тръмп също ще попречи. Истинско кълбо от около 415 фиктивни компании и други оперативни субекти съществуват под корпоративния чадър на Trump Organization, въпреки че само около 70 всъщност генерират приходи. Името на Тръмп е и върху сгради, които други притежават.

Така че положението вероятно ще стане трудно за Тръмп и той вероятно ще става все по-отчаян финансово с всеки изминал ден. Това ще го направи лесна плячка за заинтересованите кредитори - и лесна цел за задгранични интереси, които искат да влияят върху политиката на САЩ.

Тимъти Л. О'Брайън е старши изпълнителен редактор на Bloomberg Opinion. Бивш редактор и репортер в New York Times, той е автор на "TrumpNation: Изкуството да бъдеш Доналд".