Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Митата, които Тръмп ще въведе ако спечели ще подхранят инфлацията

Петко Вълков, началник управление Трежъри в ББР, „Светът е бизнес“, 06.03.2024 г.

21:03 | 6 март 2024
Автор: Антоанет Василева

Изборният ден в САЩ премина напълно в рамките на очакваното. При Доналд Тръмп имаше малка въпросителна около републиканската номинация, но вече стана ясно, че той става основен кандидат. Там вече остава само една голяма неизвестна, а именно – какво се случва с всички дела, които са заведени срещу Тръмп, както и какви ще бъдат резултатите и ефектът от тях. Това коментира Петко Вълков, началник управление Трежъри в ББР в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Макар че изборите са далеч през есента, сега ще има известно затишие, докато двамата основни кандидати – Доналд Тръмп и Джо Байдън не напълнят ковчезите с пари, тъй като вече доста се поохарчиха. По време на това затишие ще се следи основно какво се случва с делата на Тръмп, а вече дори има залози дали първото нещо, което той ще направи при евентуална победа, е да се „самопомилва“, отбеляза Вълков.

Реакцията на пазарите след първичните избори е тиха и спокойна – а и защо да не бъде нещо по-различно, имайки предвид рекордните стойности на борсовите индекси в САЩ. Същевременно при мандата на Тръмп пазарите реагираха изключително положително, а по време на мандата на Байдън пазарите дори достигнаха най-високите си стойности в историята. Поглеждайки реакцията на борсите, то и двамата кандидати изглеждат добър избор за тях, смята Вълков.

Вълков припомни, че при идването на Тръмп на власт пазарите бяха изключително негативно настроени спрямо неговата кандидатура, но първото нещо, което той направи като стана президент, е намаляването на корпоративния данък. Оттук можем да кажем, че корпоративна Америка харесва неговите политики. От друга страна обаче, има геополитика, която може да окаже много неблагоприятно въздействие върху глобалната икономика, тъй като той ще засили основно тематиката свързана с митата и ограничаване на международната търговия.

„Ако Тръмп въведе вносни мита в САЩ, това ще въздейства много неблагоприятно върху бизнеса – особено предвид очакванията за пониженията на лихвите. Вносни мита в Америка са проинфлационни, а не противоинфлационни.“

Преди повече от година Tesla въведе политика на ценова война – ударно сваляне на цените, за да се освободи от натрупаните запаси и да направи по-голяма обращаемост именно в запасите. В следствие на което, постепенно от технологична компания с изключително високи маржове на печалбата, започна да се превръща в един обикновен автомобилен производител, заяви Вълков.

Според Вълков причината Tesla да е най-скъпата автомобилна компания в света е, че преди поддържаше най-високите маржове на печалба в бранша, заради което тя беше оценявана като технологична компания, а не като типичен автомобилен производител на база на финансови резултати и рентабилност.

„Маржовете започнаха да падат със свалянето на цените на Tesla през последната година. Очаква се конкуренцията през следващите години да се засили още повече, а това допълнително ще изяжда от маржовете на печалба Tesla. Не толкова низходящият тренд при Tesla е голям, колкото всички останали конкуренти започват да завземат част от пазарния дял.”

По мнение на Вълков Tesla рано или късно ще се приравни към всички останали компании и нейните продукти няма да бъдат толкова уникални и доходоносни. Това ще се отрази върху нейната пазарна капитализация. Предполагаше се, че Tesla с маржовете, които произвежда, може да субсидира и да насърчава развитието на инфраструктура за електромобили, но това се случва с по-бавни темпове. Друг риск е свързан с бъдещето на батериите – дали това е най-оптималната технология. Всички тези въпроси увеличават рисковата премия за Tesla и съответно намаляват нейната оценка.

По отношение на Apple Вълков посочи, че низходящият тренд е свързан с китайския пазар. През последните години компанията се опитва да изнесе част от производството извън Китай - например в Индия и Виетнам, но всички тези процеси отнемат време.

„През последната година има надпревара от компаниите, които създават и развиват изкуствен интелект, да изкупят възможно най-много чипове, които могат да хванат.“

Когато говорим за високо развит изкуствен интелект, който не е масово достъпен, определена компания има предимство. Това, което интересува инвеститорите, е кой ще завземе пазара и към момента изглежда, че това ще бъде Microsoft, която стратегически стана партньор в OpenAI преди всички останали, изтъкна Вълков.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.