В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Защо милиардерът Тръмп има нужда от пари в брой?

Репортаж, "В развитие", 29.03.2024 г.

14:54 | 29 март 2024
Обновен: 16:44 | 29 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Миналата седмица текстово съобщение се разпространяваше между спонсорите на Доналд Тръмп. „Долу ръцете от Тръмп Тауър“ гласеше то. Визира се един от най-ценните активи в областта на недвижимите имоти и рискът той да бъде отнет от предходния президент на САЩ. Текстът трябваше да обедини поддръжниците на Тръмп срещу опита на главния прокурор на Ню Йорк да изземе финансите на републиканеца, се казва в анализ на Bloomberg.

През седмицата апелативен съд намали гаранцията на Тръмп с 65% до 175 млн. долара по дело за измама. Във вторник неговата социална медийна компания дебютира на фондовата борса и реализира повишение на акциите с 16 процента, прибавяйки 7.2 млрд. долара към нетното му състояние. Това обаче е само по документи.

Финансовите затруднения на кандидата за президент на републиканците далеч не са приключили.

Все още има вариант собствеността на Доналд Тръмп в Тръмп Тауър да бъде иззета. Това ще стане ако глобата от 454 млн. долара срещу него бъде потвърдена. В случай, че не я плати, собствеността му ще бъде иззета.

Тръмп е в групата на най-богатите хора в света, но в същото време е изправен пред голяма загуба на средства. Все пак неговите верни гласоподаватели пренебрегват неговите финансови затруднения и той води с малко в предварителните проучвания. Въпреки това, за да преодолее финансовите трудности, вероятно е взел част от средствата за кампанията.

Документ на Федералната избирателна комисия показва, че неговите електорални комитети са похарчили близо 64 млн. долара за правни такси през последната година. Екипът на Тръмп се е съсредоточил върху изплащането на евентуалната гаранция и реорганизирането на кампанията. Тръмп е изправен пред редица правни искове, които могат да доведат до изплащането на допълнителни десетки милиони за обезщетения по определени обвинения.

През миналата седмица Тръмп обяви, че разполага с 500 млн. долара в брой. В едно от съдебните дела срещу него обаче се твърди, че компанията му умишлено е надценила стойността на неговите имоти. Твърди се, че това е развалило легендата за невероятното му богатство.

Все пак Тръмп се радва на рекордно увеличение на своето богатство, благодарение на публичното търгуване на медийната му компания. Той вече е класацията на най-богатите 500 в света. При търговията във вторник стана ясно, че той притежава акции за 4.6 млрд. долара. Те обаче са под блокада в продължение на шест месеца и заради това не могат да бъдат търгувани или прехвърляни. Евентуална продажба ще гарантира средствата за изплащането на глобата при евентуално решение на съда.

До този момент състоянието му зависеше от притежанието на недвижими имоти, което се равнява на 2.6 млрд. долара. Тръмп предупреди, че ще е принуден да разпродава имоти, ако няма промяна в решението за гаранцията от съда. До 4 април той ще трябва да направи плащане от 175 млн. долара в облигации. Въпреки това по-голямата сметка все още е вариант, а се натрупват лихви, които за три месеца могат да я повишат с десет милиона долара. Припомня се, че за тези три месеца е възможно курсът на блокираните акции да падне и това да промени авоарите му.

Все пак Тръмп би могъл да приеме помощ от голям брой хора от неговия кръг, които виждат потенциал в подпомагането на кандидат за държавен глава. Неговият зет Джаред Къшнър управлява фонд от 3.1 млрд долара, а това може да е наистина важно.

В момента Тръмп разчита на парите на спонсори, но скоро може да се наложи да налее собствени средства в своята кампания.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук