Тръмп сключва сделка за социалната си мрежа, от която може да спечели $3 млрд.

Сделката идва в решаващ момент за Тръмп, който е изправен пред нарастващи сметки за съдебни дела и се опитва да събере почти 500 млн. долара, за да предотврати изпълнението на съдебно решение за измама в Ню Йорк

17:33 | 22 март 2024
Обновен: 17:45 | 22 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Компанията на Доналд Тръмп в сферата на социалните медии ще излезе на борсата, след като акционерите на дружество с празен чек одобриха сделката, което би могло да донесе на бившия президент на САЩ печалба от над 3 млрд. долара.

През следващата седмица Trump Media & Technology Group, компанията, която стои зад неговия сайт Truth Social, ще се листне на борсата Nasdaq с тикер DJT, инициалите на Тръмп.

Акциите на Digital World Acquisition Corporation, дружеството със специална инвестиционна цел, с което TMTG за първи път обяви плановете си за сливане в края на 2021 г., поевтиняха с около 5% след новината от петък.

Одобрението на сделката от страна на акционерите слага край на една дълго проточила се сага, която включваше разследвания от страна на Комисията за ценни книжа и борси и Министерството на правосъдието. Проучванията и съдебните спорове с бивш бизнес партньор доведоха до значителни забавяния и породиха съмнения дали сделката ще бъде осъществена.

Акциите на Digital World се сриват, след като сделката е одобрена от инвеститорите | Акциите почти са удвоили цената си през тази година

Сделката идва в решаващ момент за Тръмп, който е изправен пред нарастващи сметки за съдебни дела и се опитва да събере почти 500 млн. долара, за да предотврати изпълнението на съдебно решение за измама в Ню Йорк. Бившият президент обаче е обект на споразумение за блокиране, което не му позволява да продава акциите си в продължение на шест месеца.

Акциите на DWAC бяха нестабилни в навечерието на гласуването, като в сряда те поскъпнаха с 18%. През тази година тя е добавила над 120%, тъй като инвеститорите я използват като заобиколен начин да подкрепят кампанията за преизбиране на Тръмп.

Вливането на повече от 275 млн. долара ще бъде крайно необходимо за Trump Media, която ясно изрази амбициите си да се конкурира с Facebook на Meta Platforms Inc. Успехът на стартъпа до голяма степен зависи от растежа на Truth Social - продукт, който предлага потребителско изживяване, подобно на X, но чийто растеж разочарова, откакто излезе на борсата.

Завършването на сливането ще осигури на Тръмп акции на стойност милиарди долари, заради неговия дял от над 58% в компанията, и ще бъде от полза за Девин Нунес, бивш представител на Калифорния, който напусна Конгреса, за да стане главен изпълнителен директор на Trump Media, и други вътрешни лица.
От обявяването на сделката през 2021 г. акциите на компанията са фаворит сред дребните инвеститори, а постове в Stocktwits и форума WallStreetBets на Reddit Inc. насърчават хората да купуват акции.

Лоялността на тълпата, е в ярък контраст с финансовите затруднения на Trump Media. Според регулаторните документи компанията е загубила 49 млн. долара през деветте месеца до септември, като същевременно е генерирала само 3,4 млн. долара приходи.