Какво ще се случи, ако Тръмп не може да плати гаранцията си от $454 милиона

През тази година той получи две големи присъди на обща стойност над 540 милиона долара - голяма сума дори за милиардер

19:02 | 20 март 2024
Автор: Ерик Ларсън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доналд Тръмп дължи на Ню Йорк 454 млн. долара, след като загуби делото за гражданска измама, заведено от щата заради оценката на активите му. Бившият президент оспорва присъдата, но все още е изправен пред крайния срок - 25 март - за внасяне на гаранция, покриваща 120% от присъдата, докато обжалва. В съдебно заявление от 18 март Тръмп заяви, че 30 компании, които организират такива облигации, са отказали да приемат недвижимите му имоти като обезпечение и той не разполага с достатъчно парични средства. Залогът за неговата бизнес империя е голям, докато той води кампания за завръщане в Белия дом.

Защо Тръмп се мъчи да предложи гаранцията?

През тази година той получи две големи присъди на обща стойност над 540 милиона долара - голяма сума дори за милиардер. За гаранциите за обжалване е необходимо обезпечение в размер на 110% до 120% от присъдата, което означава, че общата сума, която трябва да събере, е близо 600 млн. долара. Това вероятно е повече от наличните средства на Тръмп. Индексът на милиардерите на Bloomberg оценява ликвидните му активи на около 400 млн. долара, въпреки че точното финансово състояние на Тръмп остава пословично непрозрачно.

Тръмп се обърна към федералното застрахователно подразделение на Chubb Ltd., за да уреди гаранция за обжалване в размер на 91,6 млн. долара, след като съдебно жури го осъди да плати 83,3 млн. долара на писателката Е. Джийн Карол за това, че я е оклеветил през 2019 г., когато отрече твърдението ѝ за сексуално посегателство и я обвини, че е изфабрикувала нападението, за да продаде книга. Но самият размер на решението за измама ограничи възможностите на Тръмп. Той заяви, че компаниите, които организират такива облигации, ще приемат само пари в брой, позовавайки се на индустриален стандарт, предназначен да избегне рисковете, свързани с недвижимите имоти. Това поражда перспективата за "разпродажба" на имотите му, за да се съберат достатъчно пари за гаранцията, ако съдът не се намеси, за да го спаси.

Какво ще се случи, ако Тръмп не плати гаранцията?

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, демократ, която заведе дело за измама срещу Тръмп, вероятно ще предприеме незабавни правни действия за конфискуване на активите.

Но подобна процедура вероятно ще предизвика нова съдебна битка, което означава, че удовлетворяването на съдебното решение може да отнеме месеци или повече. Въпреки това процесът би изложил на риск имотите на Тръмп да бъдат отнети от базираната му в Манхатън Trump Organization в процес, който може допълнително да отвори финансите на Тръмп за проверка.

Тръмп твърди, че принудителните продажби на имотите му - особено на сегашния слаб пазар на офис сгради - ще доведат до "непоправими вреди", които не могат да бъдат отстранени, ако той спечели обжалването. Апелативният съд може да се произнесе по всяко време по искането му за отлагане на присъдата без гаранция или да му позволи да внесе по-малка гаранция от около 100 млн. долара. Това е голям шанс, но не е невъзможно предвид безпрецедентния характер на делото.

Възможно ли е Тръмп да използва фалит, за да избегне това?

Всеки длъжник може да използва несъстоятелност, за да се опита да се освободи от задълженията си, включително от съдебни решения по съдебни дела. Но тъй като съдебното решение на Тръмп се отнася до измама, Джеймс може да има по-силен аргумент, че молбата за обявяване в несъстоятелност е подадена недобросъвестно, за да се избегне задължение, а не поради действителна неплатежоспособност.

Оптиката на подаването на молба за обявяване в несъстоятелност по време на президентската кампания също може да възпре Тръмп. Това би наложило публично оповестяване на неговите активи и дългове. Разбира се, Тръмп се е възползвал от законите за несъстоятелност през последните десетилетия, наричайки себе си "крал на дълга".


Богатството на Тръмп е основно в недвижими имоти/Графиката представя средната стойност и задължение на всеки от имотите на Тръмп

Кои имоти Тръмп най-вероятно ще продаде?

Няма признаци, че Тръмп активно търси да продаде имотите си. Ако го направи, той има възможности.

Тръмп би могъл да продаде миноритарните си дялове в две търговски офис сгради - 555 California в Сан Франциско и 1290 Avenue of the Americas в Ню Йорк - които са мажоритарна собственост на Vornado Realty Trust. Стойността на тези дялове се оценява на 625 млн. долара и това би бил един от най-бързите начини за набиране на необходимите му парични средства.

Според Индекса на милиардерите Trump National Doral, курорт с площ 622 акра в Маями, е на стойност 305 млн. долара и има дълг от 125 млн. долара. Но горещият местен пазар и потенциалните възможности за развитие на обекта могат да направят тази оценка ниска. Организацията "Тръмп" твърди, че миналата година е получила оферта на стойност 1,5 млрд. долара за имота, при условие че бъдат одобрени зони, които ще позволят жилищно строителство в имота.

Има и Мар-а-Лаго - частният клуб и имение, което Тръмп използва като свой зимен дом. Той няма дългове и се намира в Палм Бийч, където пазарът на недвижими имоти е изключително силен. Стойността му обаче се обсъжда: Съюзниците на Тръмп твърдят, че струва повече от 1 милиард долара; Индексът на милиардерите го оценява на 240 милиона долара.

Джеймс заяви, че само собствеността на Тръмп върху 40 Wall St. е достатъчна, за да плати глобата си, но Индексът на милиардерите оценява имота на 270 млн. долара, като свързаният с него дълг е 120 млн. долара.

Може ли някой да му помогне финансово?

Тръмп би могъл да приеме финансова помощ от всякакви богати хора от огромния си социален кръг, много от които могат да видят полза от това да помогнат на потенциален бъдещ президент. Богати чужденци и правителства харчеха големи суми в имотите на Тръмп, докато той беше на поста, което доведе до обвинения, че Тръмп използва президентството си, за да се обогати, докато други се опитват да си спечелят благоволение.

Ако Тръмп получи пари в брой, той би могъл да ги използва веднага, за да получи облигации, без непременно да се налага да казва откъде идват. Той обаче вероятно ще трябва да го посочи като доход в данъците си, което означава, че подаръкът в крайна сметка може да стане публичен.

Дали подаръкът би нарушил правилата за финансиране на кампанията?

Законите за финансиране на кампаниите изрично забраняват използването на средства за кампании за нещо друго, освен за конкретни предизборни дейности. Като се има предвид, че се следи как Тръмп ще плати тези съдебни решения, всяка сума пари, преведена на Тръмп, повишава риска от нарушения на финансирането на кампанията, дори ако подаръкът не е направен за кампанията. Само граждани на САЩ или постоянно законно пребиваващи лица могат да допринасят за политическа кампания, което означава, че подаяние от чужденец за облигации на Тръмп може да се окаже в противоречие със закона. А и законните дарения от физически лица така или иначе са ограничени до 3300 долара, което означава, че всякакви пари, предложени от някой друг, за да помогне за плащането на облигацията, вероятно ще надхвърлят това правило.

Забележително е, че първото наказателно дело на Тръмп - т.нар. съдебно преследване "hush money" в Манхатън, което ще започне следващия месец - засяга този въпрос. American Media Inc., издател на National Enquirer, сключи споразумение за ненаказуемост с федералните прокурори и призна, че е нарушила законите за финансиране на предизборни кампании, като е платила 150 000 долара на бивш модел на Playboy, за да запази мълчание за предполагаема афера с Тръмп преди изборите през 2016 г. Прокурорите смятат, че макар сумата да не е била предоставена на кампанията, целта е била да я подпомогне.

Същият аргумент може да бъде изтъкнат за всеки подарък сега, защото уреждането на гаранцията за обжалване на Тръмп може да се разглежда като подпомагане на кампанията му чрез премахване на огромна правна и финансова пречка.