В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Нито Байдън, нито Тръмп са привърженици на либералния икономически ред

доц. д-р Паскал Желев, във "В развитие" 19.03.2024 г.

16:00 | 19 март 2024
Автор: Георги Месробович

Когато се анализират икономическите резултати на Байдън и Тръмп, по време на мандатите им, трябва да се отбележи, че бившият президент наследи позитивен икономически климат след управлението на Барак Обама. Докато Джо Байдън започна мандата си в година на пандемия и трябваше да вземе мерки, което повиши задлъжнялостта и инфлацията. Миграцията е другият голям въпрос, върху който се фокусират избирателите и двамата кандидати. Проучванията сочат, че голяма част от населението вече е съгласна с доизграждането на стена с Мексико, която бившият президент Доналд Тръмп предложи, но и не трябва да се забравя, че миграционна политика на Байдън до голяма степен подпомогна пазара на труда в САЩ, това коментира доц. д-р Паскал Желев, в интервю, излъчено в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова. 

Погледите на избирателите в САЩ са насочени към икономическото представяне на страната и мерките, които се вземат от управляващите в тази насока, каза Желев. Икономическата ситуация и миграцията ще са водещите теми при избора на гласоподавателите. В анализ на икономическите политики на президента Джо Байдън привържениците му ще изтъкнат факта, че е успял да стабилизира страната след пандемичната криза, но противниците му ще се опрат на това, че е пренебрегнал инфлацията и я е довел до високи нива.

Гостът обясни, че Байдън постигна по-висок икономически растеж от очаквания през 2023 г., а инфлацията намалява с умерени темпове без страната да влиза в рецесия, като пазарът на труда е стабилен. Кандидатите, след като биват избрани, трудно се отказват от разходите на правителството, което създава трудност при овладяване на бюджетния дефицит.

Когато се анализират икономическите резултати на Байдън и Тръмп, по време на мандатите им, трябва да се отбележи, че бившият президент наследи позитивен икономически климат след управлението на Барак Обама. Докато Джо Байдън започна мандата си в година на пандемия и трябваше да вземе мерки, което повиши задлъжнялостта и инфлацията.

„Безспорно Байдън има цялостна визия за икономиката на САЩ и това, което той направи отличаващо го от Тръмп е политиката свързана с климата, която се използва и за индустриална трансформация на американската икономика. През миналата година средно месечните разходи за създаване на нови промишлени съоръжения надхвърлят 16 милиарда долара. Имаме бум на капиталообразуването, на инвестициите в следствие и на насърчителната политика. Законът за намаляване на инфлацията, Законът за микрочиповете и науката, Законът за инфраструктурата и работните места създадоха силен стимул и наблюдаваме бум в инвестициите в определени отрасли като компютри, електроника и продукти свързани с производството, генерирането и акумулирането на електрическа енергия.“

По време на мандата си Тръмп целеше да върне американските компании в САЩ и водеше агресивна икономическа политика срещу Китай. Гостът обясни, че Байдън следва подобна линия и не се е отказал от част политиките на бившия президент. Байдън обаче залага на данъчни кредити и субсидии за насърчаване на бизнеса в страната. Гостът заяви, че въпреки по-либералната реторика на Байдън - нито един от двамата кандидати не е привърженик на либералния икономически ред.

Относно големите корпорации двамата кандидати са на различно мнение, като Тръмп иска дерегулации на вътрешния пазар и намаляване на данъците, а Байдън смята, че големите корпорации трябва да имат по-справедливо данъчно участие.

„Миграционната политика е разковничето за тези избори по отношение както на легалната, така и на нелегалната миграция, която създаде огромни проблеми. Проучванията показват, че избирателите са привърженици в по-голяма степен на становището, което Тръмп защитава и са вече в подкрепа на доизграждането на стена, ограничаваща нелегалната миграция от Мексико. Трябва да кажем, че по-разхлабената миграционна политика на Байдън в голяма степен подпомогна пазара на труда в САЩ, тъй като има и в момента много незаети работни места в преработващата промишленост, които не се заемат от американското население. Миграционната политика е нещо, което ще продължи да бъде на първо място в дневния ред и на двамата кандидати за президент.“

Има и сериозно разделение между двамата кандидати спрямо отношенията им към ЕС. Байдън се позиционира като координатор и е по-предвидим за ЕС, докато Тръмп води по-дистанцирани отношения с блока. Пазарите отчетоха силен растеж при управлението на Байдън, като гостът обясни, че за изборите е важно кой ще се възползва от този добър резултат. Той допълни, че има определени групи от избирателите, които не са облагодетелствани от доброто представяне на фондовата борса в САЩ, като те следят основно инфлацията.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.