Тръмп печели $4 милиарда от акции, докато правните му сметки се трупат

Акциите на DWAC се покачиха със 161% тази година в очакване на сливането, което получи зелена светлина от Комисията по ценните книжа и борсите

15:46 | 28 февруари 2024
Обновен: 15:50 | 28 февруари 2024
Автор: Бейли Липшулц
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Във финансовата сфера новините за бившия президент Доналд Тръмп през тази година изглеждат тежки. В рамките само на един месец двама съдии по две отделни дела го осъдиха да плати общо около 540 млн. долара - сума, която е толкова голяма, че експертите предполагат, че може да подкопае финансите на кампанията му.

Това, на което се обръщаше много по-малко внимание, обаче, е следното: Трескавото покачване на акциите на Trump Media & Technology Group, която управлява социалната платформа Truth Social, в която той публикува ежедневно, му донесе почти 4 млрд. долара.

Тази цифра има много условности, включително това, че засега е само печалба на хартия, която той ще трябва да изчака месеци, за да осребри, но въпреки това скокът на акциите е потенциално огромен финансов тласък за кандидат-милиардера, който внезапно е останал без пари.

Видът на сделката - известна като de-SPAC или blank-check deal - която ще даде на Тръмп това новопридобито богатство, е сложна и за кратко стана популярна на Уолстрийт по време на борсовата мания, отприщена от стимулите от времето на пандемията. В тази конкретна сделка собственикът на Truth Social ще излезе на фондовия пазар, като се слее с публично търгувана компания, наречена Digital World Acquisition Corp (DWAC).

Акциите на DWAC, както е известна компанията, се покачиха със 161% тази година в очакване на сливането, което получи зелена светлина от Комисията по ценните книжа и борсите и сега се очаква да бъде подложено на гласуване от акционерите следващия месец. Ако то бъде одобрено, Тръмп ще притежава повече от 58% от акциите. При сегашната цена на DWAC - тя затвори във вторник на 45,63 долара за акция - този дял е на стойност 3,6 милиарда долара. Тръмп може да получи още повече - близо 1,3 млрд. долара, ако акциите постигнат определени цели за ефективност.

Сделката на SPAC на бившия президент ще умножи богатството му дори след глоби за 540 млн. долара 

На много анализатори им се струва невероятно, че дял в губеща компания за социални медии с малки приходи и малка част от потребителската база на конкурентите ѝ може да увеличи нетното състояние на Тръмп повече от два пъти. Но когато през януари Тръмп започна да преборва републиканските си съперници, подготвяйки вероятен реванш с президента Джо Байдън през ноември, инвеститорите на дребно трескаво наддаваха за акциите на DWAC. И когато групата на Уолстрийт, известна като „импулсни търговци“, се присъедини към трескавото купуване, условията за епично рали бяха налице. Само за шест дни акциите скочиха с 200%.

Това е акция на модата, не е от тези, за които се използват съотношенията P/E - можете да ги изхвърлите през прозореца“, казва Матю Тътъл, главен изпълнителен директор и главен инвестиционен директор в Tuttle Capital Management. „DWAC вече се превърна в начин да заложите на или срещу Тръмп“, добави той.

Но ако отскокът на Тръмп го отведе отново в Белия дом - а много от проучванията в момента го определят като фаворит за победа - може да има стойност, поне на теория, в притежаването на част от рупора, който ще носи посланието му.

Основният проблем е, че той ограничава туитовете си до платформата Truth Social, което означава, че ако искате да ги видите или да взаимодействате с тях, трябва също да се регистрирате, което прави рекламата още по-изгодна", казва Тътъл.

Наказания и такси

Макар че неочакваната печалба на Тръмп ще покрие с повече от половин милиард наказанията и съдебните такси, които му предстоят - той обжалва присъдата на щата Ню Йорк за гражданска измама в размер на 454 милиона долара - той ще трябва да изчака поне пет месеца, преди да осребри акциите си, освен ако компанията не подаде документи за ускоряване на този срок.

Той се нуждае от парите, но не може да продаде твърде много наведнъж, без да рискува да срине акциите“, коментира Уша Родригес, професор в Юридическия факултет на Университета на Джорджия. „След изтичане на срока на блокиране той може да използва акциите като обезпечение за заеми, за да получи достъп до парични средства, без да продава акциите.“

И е малко вероятно банка да му отпусне голяма сума пари срещу блокираните акции, според наблюдатели на индустрията като професора по финанси от Университета на Флорида Джей Ритър.

Представители на DWAC, Trump Media и Trump Organization не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

Дори така нареченият „earnout“ ще покрие повече от необходимото. След приключване на сделката, ако акциите се търгуват на цена над 17,50 долара в продължение на 20 от 30 дни, притежателите на Trump Media ще имат право да получат още 40 млн. акции, показват подадените документи - като по-голямата част от тях ще бъдат предназначени за Тръмп.

По-обезпокоителният въпрос за Тръмп е дали акционерите ще запазят вярата си повече от пет месеца след приключването на сливането. Още през април Тръмп определи стойността на компанията от 5 до 25 млн. долара във финансова информация, подадена до Федералната избирателна комисия, което е малка част от оценката ѝ в условията на сделката SPAC, както и на пазара.

Според регулаторните документи бизнесът е в затруднено положение, като през деветте месеца до септември Trump Media е загубила 49 млн. долара, докато е генерирала само 3,4 млн. долара приходи. Поради това компанията предупреди, че без сливането може да ѝ липсват парични средства, показват документите.

Trump Media „не е успяла да обърне посоката и не е ясно как компанията ще успее да монетизира бизнеса си“, казва Ритър.

Очакваното приключване на сделката е само по себе си успех след повече от две години на стартирания и спирания. Скептиците се съмняваха дали сливането на Trump Media може да премине през множество гласувания на акционерите, както и през разследвания на Министерството на правосъдието и Комисията по ценни книжа и борси.

След приключването и по време на блокирането цената на акциите - и потенциалните неочаквани приходи на Тръмп - ще зависят от това доколко успешен е той в политическо отношение, единодушни са наблюдателите на индустрията. Trump Media си поставя за цел да „съперничи на либералния медиен консорциум“ и да се бори срещу големи технологични компании като Meta Platforms Inc, Netflix Inc и X на Елон Мъск.

Акционерите може дори да решат да задържат акциите си с надеждата, че поради съответствието на Trump Media с посланието на кампанията му, Тръмп ще има силен стимул да не добавя Truth Social към дългия списък с предприятия, които е одобрявал, а след това е напускал.

По-голямата част от хората, които купуват и държат това нещо, са поддръжници на Тръмп“, казва Тътъл. „Не мисля, че би било разумно той изцяло да се издъни от позицията си и да ги остави да държат торбата в ръцете си.“